Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шут за поета

Бастунът на Пенчо Славейков осъмна изкривен. Незнаен нощен бродник е сритал будителя

Я, бастунът на Пенчо Славейков бил изкривен... Снимки: Румен Добрев - Шут за поета

Я, бастунът на Пенчо Славейков бил изкривен... Снимки: Румен Добрев

„Спомням си още от своето далечно минало братята Пенчо и Петко Славейкови“, каза през 2003 г. Симеон Сакскобургготски, а смущаващата му грешка лесно се превърна в анекдот. Особено при обиколките около площад „Славейков“ в София, където на пейка удобно са приседнали подозрително напомнящите на връстници Пенчо и Петко Славейкови. Точно за Деня на народните будители, обаче, се оказа, че паметникът им, дело на Георги Чапкънов, е претърпял своеобразно покушение… Неясно от кого, неясно докога.

Иронично, тъжната находка бе забелязана от фотографа на „Площад Славейков“ Румен Добрев. Бастунът на Пенчо Славейков в последно време е огънат като скоба. Какво ли отваря тя?

Какво ли ще разкаже тази дама на наследника си?

Какво ли ще разкаже тази дама на наследника си?

Преди няколко години натуралистична инсталация шокира обществото – посред зима голо момиче се нащрака в провокативни пози заедно с „братята“ Славейкови, а снимките скорострелно обиколиха интернет и предизвикаха от жизнерадостен смях до старческо мърморене. Един ден пък мустаците и брадата на Пенчо се оказаха боядисани в лилаво. Не се разбра кой или защо е сторил неуместната шега, но пък и тя не направи чак такова впечатление на столичани, иначе силно въодушевени от селфитата си с паметника.

Надали сега и на изкривения бастун някой ще обърне внимание. Със сигурност не повече от следващия нощен бродник, който с ритник и весело свирукане ще довърши започнатото. В крайна сметка, нали това правим с будителите си непрекъснато, ритаме им бастуните?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах