Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Шварценегер: Глупаци сте, задето не носите маски, по дяволите тая ваша свобода

Актьорът призовава хората да вярват на здравните експерти, защото те изучават вирусите от десетилетия

„Хората трябва да знаят, че има вирус - казва Арнолд Шварценегер. - Той убива и единственият начин да го спрем е като се ваксинираме, носим маски, спазваме социална дистанция, мием си постоянно ръцете, а не мислим „Ами, свободата ми като че ли е леко ограничена така“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Шварценегер: Глупаци сте, задето не носите маски, по дяволите тая ваша свобода

„Хората трябва да знаят, че има вирус - казва Арнолд Шварценегер. - Той убива и единственият начин да го спрем е като се ваксинираме, носим маски, спазваме социална дистанция, мием си постоянно ръцете, а не мислим „Ами, свободата ми като че ли е леко ограничена така“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арнолд Шварценегер изрази силното си възмущение от онези, които не вярват на здравните експерти за сериозността на коронавирусната пандемия. Хората, които отказват да носят маски, според него са глупаци. Актьорът призова да се вярва повече на здравните експерти, защото те изучават вирусите от десетилетия.

В интервю за Си Ен Ен актьорът и бивш губернатор на Калифорния защити необходимостта от мерки за безопасност:

„Хората трябва да знаят, че има вирус – казва актьорът. – Той убива и единственият начин да го спрем е като се ваксинираме, носим маски, спазваме социална дистанция, мием си постоянно ръцете, а не мислим „Ами, свободата ми като че ли е леко ограничена така“. По дяволите тая ваша свобода! Свободата идва с отговорности и задължения. Не може да кажеш, че имаш право да правиш това и онова, когато заразяваш околните.“

В изявлението си пред Си Ен Ен Шварценегер насърчи почитателите си да вярват на експертите и учените, „които изучават вирусите от десетилетия“ и отправи критики към американското правителство за бавната реакция в първите дни на Ковид-19 през 2020 г. Актьорът сподели разочарованието и гнева си, че масово хората отказват да вярват на науката година и половина след началото на пандемията:

„Все още има хора, които живеят в отрицание, не вярват на маските и казват, че не е необходимо да спазват дистанция на обществени места. Мисля, че на хората трябва да бъде непрекъснато припомняно, че според експертите маските трябва да се носят, особено на закрити пространства“, казва Шварценегер.

Да игнорираш мерките за безопасност е като да се правиш, че не виждаш светлината на светофара:

„Не може да кажеш, че никой няма право да ти казва къде да спираш, трябва да спреш на червено. Ако решиш да караш, въпреки светлината на светофара, ти убиваш някой друг. Същото нещо е и с вируса. Не може да не носиш маска, защото с дишането си може да заразиш друг, той да се разболее и да загуби живота си. Смятам, че е редно всички да се обединим“.

По думите му хората, които предпочитат собственото си удобство по време на пандемията и не се интересуват дали и колко души ще заразят, са глупаци.

„Трябва да се обединим, вместо да се караме – призова актьорът. – Хората казват „Според моите принципи, това е свободна държава и аз имам свободата да не нося маска“. Да, имаш свободата да си без маска, но знаеш ли какво? Ти си глупак, защото трябва да защитиш обществото около теб. Толкова е просто.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС