Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шварценегер: Не ми пука какво мислите за климата

Приемате ли толкова смърт? Приемате ли, че деца по цял свят трябва да растат, дишайки с инхалатори?, пита актьорът

 - Шварценегер: Не ми пука какво мислите за климата

Актьорът и бивш губернатор на Калфорния е безкомпромисен не само на киноекраните, но и в социалните мрежи – когато трябва да защити личното си мнение. Предлагаме ви епичния му отговор във Фейсбук към всички, които поставят под съмнение необходимостта от спешни мерки за борба с глобалното затопляне. Той е озаглавен „Не ми пука какво мислите за климатичните проблеми“.

Виждам въпросите ви.

Всеки път, когато публикувам в Туитър или Фейсбук нещо по повод кръстоносния ми поход за чисто енергийно бъдеще, ги виждам.

Сред вас винаги има неколцина, които ме питат защо съм толкова загрижен за повишението на температурите или се съмняват в научните факти за промените в климата.

Искам да знаете, че ви чувам – дори тези от вас, което твърдят, че глобалното затопляне е конспирация; дори и тези, които казват, че климатичните промени са измама. Дори и тези, които използват трибуквени думи.

Чул съм всичките ви въпроси, а сега аз имам три въпроса за вас. Нека за момент оставим настрана промените в климата. Всъщност, нека приемем, че сте прави.

Първо – вярвате ли, че е приемливо всяка година по 7 милиона души да умират заради замърсяването? 

Това е повече отколкото всички убийства, самоубийства и катастрофи, взети заедно.

Всеки ден 19 000 души умират заради замърсяването от фосилни горива. Приемате ли толкова смърт? Приемате ли, че деца по цял свят трябва да растат, дишайки с инхалатори?

Вторият ми въпрос: вярвате, че въглищата и нефтът са горивата на бъдещето?

Освен факта, че изкопаемите горива съсипват дробовете ни, всички сме съгласни, че един ден те ще се изчерпат. Имате ли план какво ще правим след това?

Аз лично имам нужда от план. Аз не искам да съм като последния каруцар с коня му, докато автомобилите превземат пътищата. Не искам да съм последният инвеститор в Блокбъстър, докато всички гледат Нетфликс.

Защото с изкопаемите горива ще се случи точно това.

Мъдрата инвестиция е в чистата енергия и всеки, който ви говори друго, не е прав или ви лъже. И в двата случая аз не бих го слушал.

Възобновяемите енергии са много добри за икономиката и това не са само думи. Калифорния има някои от най-революционните закони за околната среда в САЩ, 40% от нашата енергия е от възобновяеми източници и ние сме 40% повече енергийно ефикасни от оставалата маст от страната. Ние сме пионерите на чистото енергийно бъдеще.

Нашата икономика не страда. Всъщност икономиката на Калифорния расте по-бързо от американската икономика. Ние сме водещи в производството, селското стопанство, туризма, шоубизнеса, високите технологии, биотехнологиите, и, разбира се, зелените технологии.

Имам и един последен въпрос, за който ще ви трябва малко въбражение.

Представете си две врати. Зад врата номер 1 има плътно запечатана стая, а в нея традиционен автомобил с бензинов двигател. Зад врата номер 2 – отново запечатана стая, но колата е електрическа. Двигателите и на двата автомобила работят с максимално натоварване.

Искам да си изберете една от двете стаи, и влезете и да затворите вратата зад себе. Трябва да останете в стаята 1 час. Не можете да спирате двигателя. Не разполагате с противогаз.

Предполагам, че ще изберете стая номер 2 с електрическата кола, нали? Кой би се съгласил да диша изгорели газове?

Пред този избор е изправен светът в момента.

Нека и аз използвам една от тези трибуквени думи, които вие, коментиращите обичате – не ми дреме на … дали вярвате в климатичните промени. Изобщо не ме интересува дари сте загрижени за повишението на температурите и топенето на ледниците. За мен няма никакво значение вярвате ли в науката или не.

Аз само се надявам да изберете врата номер 2 – за едно по-умно, по-чисто, по-здравословно и по-изгодно енергийно бъдеще.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg