Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Швед в Сатирата: Каменно лице, акробатика и абсурд

Якоп Албом играе у нас представлението „Жизнени пространства“, за което преди дни бе номиниран за Наградата на Амстердам за изкуства

„Жизнени пространства“ съчетава танц, пантомима и абсурдистки хумор. - Швед в Сатирата: Каменно лице, акробатика и абсурд

„Жизнени пространства“ съчетава танц, пантомима и абсурдистки хумор.

Абсурдистки хумор, акробатика и нямо кино, вдъхновено от пионера на фарса с каменно лице Бъстър Кийтън, съчетава спектакълът „Жизнени пространства“ на шведския режисьор Якоп Албом. Представлението ще се играе на сцената на Сатиричния театър на 11 юни. На живо по време на действието ще свирят холандските рокаджии Alamo Race Track.

jakob_ahlbom

Представлението „Жизнени пространства“ е печелило наградите за Пантомима на Датската асоциация на Театралните и концертни режисьори (2012 г.), първа награда на публиката Wijkjury, наградата Toneelkijkerprijs в Хага.

Режисьорът Якоп Албом (на снимката вдясно) е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. Албом разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират в едно. Творчеството му е силно повлияно от образността и логиката на сънищата, създава театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, шведът работи в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства.

Само преди няколко дни стана ясно, че Албом е номиниран за Наградата на Амстердам за изкуства тази година.

„Жизнени пространства“ гостува у нас като част от „Световен театър в София“ – програма към театралния фестивал „Варненско лято“. В морската ни столица спектакълът се играе тази вечер (9 юни) от 20 часа на сцената на Драматичния театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg