Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разсекретиха нобеловата кандидатура на Анна Ахматова

Поетесата е била номинирана два пъти, първият път наградата отива при Михаил Шолохов

Предложението руската поетеса Анна Ахматова да бъде удостоена с отличието дошло от двама професори - от Гьотеборгския университет и от Харвард.  - Разсекретиха нобеловата кандидатура на Анна Ахматова

Предложението руската поетеса Анна Ахматова да бъде удостоена с отличието дошло от двама професори - от Гьотеборгския университет и от Харвард.

Анна Ахматова е била кандидат за Нобелова награда за литература два пъти. Както съобщи на 2 януари ТАСС, информацията идва от обнародвания от Шведската академия в понеделник списък на номинираните от 1966 г. Предложението руската поетеса да бъде удостоена с отличието дошло от двама професори – от Гьотеборгския университет и от Харвард. Но тъй като Ахматова е починала на 5 март 1966 г., Нобеловият комитет не е обсъждал кандидатурата й на следващите етапи.

Списъците на номинираните се пазят в тайна 50 години, в тях има 72 имена, сред които са Владимир Набоков, Константин Паустовски, Самюъл Бекет, Хорхе Луис Борхес, Пабло Неруда и други. За първи път Анна Ахматова е била номинирона за Нобеловата награда за литература през 1965 г., но тогава мнозинството от членовете на Академията е гласувало за връчването й на писателя Михаил Шолохов.

Според правилата, да предлагат кандидатури за престижната награда могат до 31 януари членовете на Шведската академия и подобни учреждения от други страни, професори по литература и лингвистика, лауреати на наградата от предишни години и председатели на писателски организации. През пролетта „академиците“ избират 20-те най-добри кандидати, а след това съкращават този списък до пет имена. През лятото членовете на Шведската академия се запознават подробно с творчеството на на номинираните и есента се събират, за да обсъждат кандидатурите.

До момента на обявяването му името на бъдещия носител на наградата се пази в строга тайна. По време на обсъжданията членовете на Нобелевовия комитет по литература наричат потенциалните лауреати не с истинските им имена и фамилии, а с псевдоними.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах