POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Швеция спечели „Евровизия“, за шести път (видео)

Русия остана втора, трета е Италия

 - Швеция спечели „Евровизия“, за шести път (видео)

Швеция спечели „Евровизия“, победител на финала в събота вечер стана Монс Зелмерльов с песента „Герои“. Четиричасовият изтощителен конкурс бе предаван на живо от зала Щатхале във Виена. 

Зелмерльов грабна златото след оспорвано гласуване, в което ту той, ту рускинята Полина Гагарина излизаха начело. В крайна сметка Гагарина остана втора, а бронзът бе спечелен от италианското трио „Ил волво“. Швеция победи с 365 точки, Русия падна с 305, а Италия е трета с 292.

Миналогодишният победител Кончита Вурст се появи многократно на арената, за да представи новите си рокли, гримове и песни. Обичайният кич на „Евровизия“ бе демонстриран в най-бляскавия си вид на сцена с изключителни технически възможности – 1288 пилона с LED oсветление и LED стена с размери 30 на 9 метра. На нея пяха състезатели от 27 страни от Европа плюс Австралия – поканени като изключение в чест на 60-ия юбилей на конкурса.

Изданието мина под мотото „Градим мостове“. Сред мостовете имаше и един към симфоничната музика – един от най-ценните моменти на финала.

Триумфът на Зелмерльов спечели правото на Швеция да проведе конкурса догодина. Това е шеста победа за страната на този конкурс, с която тя заема второ място сред държавите, печелили най-много издания на конкурса след Ирландия, която има 7 победи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90