Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сидеров на свобода след само 12 часа в ареста

На нощно заседание съдът реши, че задържането на депутата е незаконосъобразно

Волен Сидеров разпитва полицай по време на митинг на Атака на 20 октомври. Снимка: Емил Георгиев, архив - Сидеров на свобода след само 12 часа в ареста

Волен Сидеров разпитва полицай по време на митинг на Атака на 20 октомври. Снимка: Емил Георгиев, архив

Задържането на Волен Сидеров и Десислав Чуколов покрай нахлуването в НАТФИЗ в изборната нощ заприлича на зле скроен театър. Двамата неочаквано бяха освободени от ареста много преди изтичането на 72-часовото им задържане с прокурорско постановление. Защитата на депутатите внесе жалба срещу техния арест във вторник на обяд и на нощно заседание в Софийския градски съд магистратите определиха ареста като незаконосъобразен – и ги пуснаха на свобода срещу парична гаранция от 6000 лева.

По този начин Сидеров и Чуколов не прекараха дори и една нощ в ареста, както се очакваше. Във вторник на обяд им бяха предявени обвинения за нахлуването в театралната академия в изборната нощ и те бяха арестувани, а от прокуратурата посочиха, че ще искат постоянно задържане под стража след изтичането на 72-те часа.

Заседанието обаче се случи много по-рано. Състав на СГС с председател Веселина Ставрева определи ареста за незаконосъобразен, защото нямало данни, че двамата биха извършили ново престъпление или биха се укрили, каквито са изискванията за такова прокурорско задържане, съобщи „Дневник“. Според съда нямало достатъчно данни лидерът на националистите да е извършил принуда, но има обосновано предположение, че е извършил хулиганство – а само хулиганството не предполага постоянен арест. Тъй като двамата са неосъждани, а само с висящи производства, пък нямало опасност да извършат друго престъпление и да се укрият.

Така и в момента Волен Сидеров и Десислав Чуколов са отново на обществената сцена. Решението на СГС може да бъде обжалвано, но все още не е ясно дали това ще е решението на наблюдаващия прокурор. Ако все пак се случи, мярката им за неотклонение ще се гледа седмица след това заседание – т.е. на 24 ноември.

Волен Сидеров и съратникът му от Атака Десислав Чуколов бяха разпитвани във вторник повече от три часа. Обвиненията, повдигнати им вчера (хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров – и за принуда срещу студентка), са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите на 25 октомври. Тогава Сидеров, след продължителен скандал в учебното заведение, бе изведен с полиция и дори ударен от мъж от тълпата.

Сидеров и Чуколов имат също и обвинения за инцидента от клекшопа в района на театралната академия дни по-рано – те са за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и за нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител. По тези обвинения Сидеров и Чуколов са с мерки за неотклонение „подписка“.

Лидерът на Атака е подсъдим и по още едно дело – пак за хулиганство – заради случая от началото на 2014 г., когато в самолет София-Варна Сидеров вдигна скандал на френски дипломат, а след това удари полицай на летището.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС