Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сиела” спира да издава Сергей Лукяненко заради неговите пропутински възгледи

Всички печалби от непродадените досега книги ще бъдат дарени в помощ на бежанците от Украйна

Писателят Сергей Лукяненко. Снимка: A. Savin, WikiCommons - „Сиела” спира да издава Сергей Лукяненко заради неговите пропутински възгледи

Писателят Сергей Лукяненко. Снимка: A. Savin, WikiCommons

Повече няма да се издават и преиздават книгите на руския писател Сергей Лукяненко у нас, съобщи издателство „Сиела“, което държи правата на творбите му за България. В съобщението на издателството се казва, че останалите бройки от вече издадените негови книги, за които правата са платени, ще бъдат продадени, а печалбата на издателството ще бъде дарена в помощ на бежанците от Украйна, след което ще бъде направен пълен отчет за дарените средства.

На 5 март „Литературная газета“ публикува писмо с над 500 писателски подписа под заглавие „Кой иска жертви? Обръщение на писателите на Русия по повод специалната операция в Донбас и на територията на Украйна“. Освен че използва официалния термин „специална операция“, наложен от руските власти, текстът е публикуван под новата свастика – знака Z. Сергей Лукяненко е един от писателите, положили подписа си под това писмо.

Руски медии цитираха и личното му становище:

„На никого в нашата страна не му е необходима война. Твърде често се е налагало да воюваме, твърде често до границите ни се е доближавал враг. Но нека си кажем честно, сегашната военна инвазия в Украйна не е начало на войната, тя е неин край.

Войната започна, когато разкъсаха единната ни страна на части. Започнаха войната, подхранвайки нацизъм, настройвайки украинците срещу Русия, като възпитаваха ненавист към руския език и руския народ. И когато преди осем години в Русия се върна Крим, Донбас остана на прага. Осем години жителите на Донецк живяха под обстрели, разделени от роднините си. Осем години Русия призоваваше Украйна да изпълни задълженията си и да приключи конфликта по мирен начин. Сега не остана друг изход, освен да помогнем на народа на Донбас.

Военната операция е тежко нещо. Войната е страдание за обикновените хора, загубени животи на нашите войници. Но сега Русия завършва войната, която стигна до нашите врати. Русия и Донбас се сражават за това никой да не загива повече.

Това е време, когато всеки е длъжен да определи с кого е. Време, когато трябва да се сплотим“.

Роденият през 1968 г. в Казахстан Лукяненко е психиатър по образование. Живее в Москва от 1996 г. Известен е отдавна с антиукраинските си убеждения. У нас под знака на „Сиела“ и „Инфодар досега са излезли 12 от неговите 40 романа, повечето от тях – от поредицата „Нощен патрул“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС