Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сиена Милър отказа роля в театъра – плащат й наполовина, защото е жена

Поредната актриса, която протестира срещу неравенството в заплащането при двата пола

„Парите, които ми предложиха, бяха наполовина на това, което дават на актьора в мъжката роля в представлението, което е само от двама изпълнители – ние двамата”, разкрива Сиена Милър. - Сиена Милър отказа роля в театъра – плащат й наполовина, защото е жена

„Парите, които ми предложиха, бяха наполовина на това, което дават на актьора в мъжката роля в представлението, което е само от двама изпълнители – ние двамата”, разкрива Сиена Милър.

Актрисата Сиена Милър съобщи, че отказва театрална роля, защото хонорарът, който продуцентите й предлагат, е значително по-нисък, отколкото този на изпълнителя на мъжката роля в спектакъла, пише испанското издание „Ел Мундо“. 

„Направих това, което всички трябва да започнем да правим, въпреки че е против артистичните ни стремежи”, заяви актрисата и добави: „Отказах ролята, която исках да приема, защото парите, които ми предложиха, бяха наполовина на това, което дават на актьора в мъжката роля в представлението, което е само от двама изпълнители – ние двамата”.

Милър не оповести името на продукцията, нито на актьора, който е трябвало да играе с нея. Думите й са в подкрепа на есето на Дженифър Лоурънс, в която тя порица сексизма и дискриминацията при заплащането на в Холивуд. Лоурънс изрази негодуванието си от факта, че актьорите в „Американска схема” са били много по-добре заплатени от участвалите във филма актриси (тя самата и Ейми Адамс).

Дискриминацията в заплащането на актрисите в САЩ става все по-често тема в публичното пространство. Тенденцията поде Патриша Аркет, която получи тази година Оскар за най-добра женска роля и използва трибуната, за да коментира този факт.

Данните на Бюрото за трудова статистика в Америка показват, че за всеки долар, който получава един работещ на договор американец, съответства на 77 цента за същия труд, упражняван от жена. Статистика на сп. Slate пък гласи, че от 1998 г. насам броят на филмите, режисирани от жени, се е увеличил едва с 1%.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС