Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сигнал до Столична община: Очите на Самуил не светят, разочаровате туристите

Включвайте ги поне за официални празници и за Хелоуин, апелира в писмо изкуствоведката Диана Попова

„Всеки път, когато мина да го нагледам вечер, попадам на разочаровани туристи и българи, които обясняват на чужденците как е светел в началото“, обяснява Диана Попова. На снимката паметникът е от годините, когато очите му светеха силно и категорично. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Сигнал до Столична община: Очите на Самуил не светят, разочаровате туристите

„Всеки път, когато мина да го нагледам вечер, попадам на разочаровани туристи и българи, които обясняват на чужденците как е светел в началото“, обяснява Диана Попова. На снимката паметникът е от годините, когато очите му светеха силно и категорично. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Очите на бронзовия цар Самуил не светят, сигнализира Столичната община изкуствоведката Диана Попова. В писмо, адресирано до зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Попова съобщава, че паметникът е „занемарен“, тъй като погледът на царя е угаснал поне от две години – или най-малкото не свети, както трябва. А откриването му стана със заявката, че очите на Самуил ще светят нощем, „което създаде определени нагласи и очаквания у гражданите на столицата и нейните гости“.

Диана Попова апелира Столичната община да възстанови паметника в първоначалния му вид или поне да „включва“ очите му на официални празници и за Хелоуин.

Писмото, изпратено на 8 септември, все още няма отговор.

Представяме ви пълния текст на сигнала на Диана Попова:

„До
Столичната община
Тодор Чобанов – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”

Копие:
До
Столичния общински съвет
Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие
Експертно-художествения съвет към СОС

Относно: Несветещите очи на паметника на цар Самуил в София

Уважаеми госпожи и господа,
Със загриженост ви обръщам внимание, че вече близо две години очите на паметника не светят или най-малкото не светят както трябва.
Когато бе открит през юни 2015 г., това стана именно със заявката, че очите му ще светят нощем – и в началото наистина светеха. Което създаде определени нагласи и очаквания у гражданите на столицата и нейните гости.

Впоследствие обаче паметникът беше занемарен. А осветяването му отвън има двойно разочароващ ефект. От една страна, туристите и особено децата се оказват жестоко излъгани в очакванията си да го видят със светещи очи. От друга страна, външното осветяване не успява да прикрие проблема с очите. И когато мъждука само едното от тях, то се оказва по-изпъкнало и облещено от другото, за което прилагам снимка от май тази година.

Моля да направите необходимото паметникът да бъде възстановен и поддържан в първоначалния му вид. Ако това не е възможно по някаква причина, добре би било очите му да бъдат включвани поне за официалните празници и за Хелоуин (по изключение), като за този график гражданите и гостите на столицата бъдат надлежно уведомени.

С уважение,
Диана Попова – изкуствовед“.

Писмото, публикувано и в профила на авторката във Фейсбук, има и послепис:

„Докато попълвах формуляра, в един момент се обърках. И без да искам щях да напиша като адрес за кореспонденция адреса на паметника вместо моя. Е, поправих се, разбира се. Но понеже тъй и тъй проверих, адресът на Самуил Очите е: София, ул. „Оборище“ 4. Да си знаете“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС