Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контакт: сигнали до Земята, идващи от 3 млрд. светлинни години

Източникът – огромна звезда, черна дупка или извънземни?

Бързите радио изблици са мощни, но много кратки радиовълни, които траят не повече от милисекунда. Снимка: НАСА - Контакт: сигнали до Земята, идващи от 3 млрд. светлинни години

Бързите радио изблици са мощни, но много кратки радиовълни, които траят не повече от милисекунда. Снимка: НАСА

Мистериозен сигнал от далечния космос най-сетне е проследен до източника си. Т. нар. Бързи радио изблици са били чувани само 18 пъти и са загадка за учените още от първия от тях – през 2007-а. Никой не знае откъде точно идват или какво ги предизвиква, а предположенията са за огромна звезда, струи от материя от черна дупка или дори извънземни.

Бързите радио изблици са мощни, но много кратки радиовълни, които траят не повече от милисекунда, пише „Индипендънт“. Първият от тях е засечен от австралийския телескоп „Паркс“ през 2007 г. Оттогава са чути още 17 пъти, но само единият – с повторение.

Този повтарящ се изблик е изучаван в продължение на шест месеца, което е позволило на учените да открият точната му позиция в небето. Оказва се, че той идва от бледа галактика джудже на повече от три милиарда светлинни години от нас, твърдят изследователите.

FRB 121102, както го наричат, е открит чрез телескопа „Голямата редица“ в Ню Мексико.

„Преди да знаем разстоянието до всеки от изблиците, няколко възможни обяснения за произхода им предполагаха, че идват от вътрешността на Млечния път, или от близо до края му. Сега, поне по отношение на FRB 121102, това е отхвърлено“, казва д-р Шрихарш Тендулкар от университета „Макгил“ в Монреал, Канада, част от изследователския екип.

Като допълнение към мистерията, избликът е акомпаниран с поток от продължителни, непроменливи по-слаби радио емисии. Последващи прецизни наблюдения са показали, че източниците на две от тези емисии не са по-далеч от 100 светлинни години.

Д-р Бенито Маркоте, също в екипа, коментира, че най-вероятно изблиците и източникът на непрекъснатите емисии са или същият обект, или някак са свързани едни с други.

Онова, което създава Бързите радио изблици, остава неизвестно. Възможен източник е свръхплътна неутронна звезда – може би „магнетар“, неутронна звезда с много силно магнитно поле – заобиколена от отломките на звездна експлозия.

Алтернатива е това да са струи от материя, изстрелвана от пръстените на супермасивна черна дупка.

„Да открием галактиката, от която идва този изблик, на такова разстояние, е голяма стъпка напред, но все още имаме много работа преди да разберем напълно какви са тези неща“, казва съавторът на изследването д-р Шами Шатерджи от университета „Корнел“ в САЩ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg