Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сигнали в СЕМ срещу участието на Ванко 1 в „Биг Брадър“

Героизирането на доказан престъпник в праймтайма на една от водещите телевизии като ВИП персона най-сетне е признато за проблем

До СЕМ е достигнало и отворено писмо, в което  се обявяват против един осъден престъпник да бъде представян по телевизията като „пример за подражание“. Снимка: Стопкадър - Сигнали в СЕМ срещу участието на Ванко 1 в „Биг Брадър“

До СЕМ е достигнало и отворено писмо, в което се обявяват против един осъден престъпник да бъде представян по телевизията като „пример за подражание“. Снимка: Стопкадър

Поведението на рапъра Ванко 1 в Биг Брадър става обект на проверка от СЕМ, обяви днес председателят на медийния регулатор София Владимирова, потърсена от „Дневник“. Срещу присъствието на Иван Главчев в риалити шоуто на Нова тв са подадени редица сигнали, има и отворено писмо до медията.

Проверката е провокирана от въпроса защо човек, лежал в затвора с присъда за сводничество, трафик на жени и притежание на оръжие, получава покана във формат за знаменитости. Ванко 1 бе осъден през 2003 г. за период от 12 г.

В социалните мрежи се разпространява отворено писмо, писано от „Не си сама“ (общност от жени, обединени за оказване на дискретна взаимопомощ срещу насилието от позицията на бивши и настоящи жертви на насилие), изпратено до Нова.

„Настояваме престъпният статут на лицето Иван Главчев да бъде изрично и широко огласен, а националният ефир да се явява неизменно пространство за критично разобличаване на насилниците, не тяхна високоплатена трибуна!“, се казва в писмото.

Вижте още: ВАНКО 1, ОВАЦИИ ЗА СУТЕНЬОРА ПО НОВА

За авторите на писмото е шокиращо как доказан международен престъпник се героизира в праймтайма на една от водещите телевизии като ВИП персона. Особено възмущение предизвикват няколко изречения от представянето на Ванко 1 при влизането му в Биг Брадър:

„Женско царство съществува само по книгите. Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота“, казва той във видео визитка, заснета от медията.

„Не искаме и не можем да бъдем лично отговорни за възпитанието на всяко дете и подрастващ, чието съзнание се сблъсква с явлението „Иван Главчев“ – и то без никаква цензура. Но можем да се поставим в ролята на будната гражданска съвест и да заявим категоричното си несъгласие с лансираните в национален ефир престъпни „примери за подражание“ по отношение на това как се става много важна личност“, аргументират се от общността „Не си сама“ в писмото, публикувано в блога „Мама нинджа“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg