Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сикстинската капела, по-близо отвсякога

Дигитален фотопроект показва прочутата работа на Микеланджело в невиждани досега детайли

Стенописите на Микеланджело в Сикстинската капела включват една от най-известните арт сцени въобще – „Създаването на Адам“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сикстинската капела, по-близо отвсякога

Стенописите на Микеланджело в Сикстинската капела включват една от най-известните арт сцени въобще – „Създаването на Адам“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последния път, когато цялата Сикстинска капела е снимана за идните поколения, дигиталната фотография е в толкова ранен етап, че понятия като „пиксели“ са известни само на компютърни експерти и учени от НАСА. Сега, след десетилетия технологичен напредък в арт фотографията и печата, 5-годишен проект ще подпомогне бъдните реставратори на Ватиканските музеи с 270 хиляди кадъра на фрески на Микеланджело и други стари майстори в забележително точни детайли, пише „Гардиън“.

„Това ще ни позволи в бъдеще да знаем състоянието на всеки сантиметър от Капелата, както тя изглежда днес, през 2017 г.“, коментира Антонио Паолучи, прочут експерт по изкуството във Ватикана.

Стенописите на Микеланджело включват и една от най-известните арт сцени въобще – „Създаването на Адам“. Ренесансовият художник завършва тавана през 1512-а и рисува масивната част „Страшният съд“ зад олтара между 1535 и 1541 г. Фреските са фотографирани последно между 1980 и 1994 г., по време на реставрационен процес, при който са почистени за първи път от векове.

Новите снимки ще бъдат поместени в тритомно издание от 870 страници, с тираж от 1999 екземпляра, ограничени до библиотеки и колекционери. Комплектът е на цена от около 12 хиляди евро. Повече от 220 от страниците ще бъдат отпечатани в мащаб 1:1, включително „Създаването на Адам“ и лицето на Христос от „Страшният съд“. Всеки от томовете ще тежи около 9 килограма, а разгънати – страниците ще са с размери 60 на 130 сантиметра.

За изработката фотографите са снимали в продължение на 65 нощи, от 19 часа до 2 сутринта, когато Капелата е затворена. В комплекта са включени и мозайката на пода, както и фреските от XV век на художници, които отдавна са спотаени в сянката на Микеланджело.

Точността, с което ще са предадени цветовете, е 99,9%.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg