Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Силата се пробуди: Епизод 7 стигна $1 милиард

Най-успешният филм от „Междузвездни войни“ вече е в Топ 15 за всички времена

Епизод 7 върна Хан Соло и Чубака в играта. - Силата се пробуди: Епизод 7 стигна $1 милиард

Епизод 7 върна Хан Соло и Чубака в играта.

След като стартира със зашеметяващите $529 милиона в премиерния си уикенд, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ унищожи още един рекорд на „Джурасик свят“ – за най-бързо достигане на приходи от 1 милиард долара. През лятото динозаврите го направиха за 12 дни, а сега бойците от съпротивата срещу Първия ред – за 12, след премиерата на 16 декември. 

С $544 милиона у дома и $546 милиона по света след втория си уикенд, глобалните приходи на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ са 1,09 милиарда долара. През последните почивни дни филмът донесе $133,3 милиона от киносалоните извън САЩ. Глобално за 2015 г. все още има 4 филма с по-добър краен резултат: „Джурасик свят“ с $1,669 милиарда, „Бързи и яростни 7“ с $1,515 млрд., „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ с 1,405 млрд. и… хм!, „Минионите“ с 1,157 млн. Но „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ вече е сред 15-те заглавия с най-високи приходи за всички времена. А тепърва – на 9 януари, филмът ще се появи на големия китайски пазар.

Новият герой Фин (Джон Бойега)

През втория уикенд в IMAX-салоните имперските щурмоваци превзеха още една гордост на генномодифицираните динозаври – $106 милиона от 673 салона за 12 дни! „Джурасик свят“ стигна до стомилионната граница за 18 дни.

Но не всички най-добри постижения са на страната на Силата. Рекордът, който ще си остане в гигантските челюсти на „Джурасик парк“, е за най-бързото достигане на границата от $500 милиона извън Северна Америка – 12 дни за Епизод 7, срещу 11 за четвъртия джурасик-епизод. В блясъка на пробудената Сила има и още тъмни петънца: спадът в приходите между двата уикенда е 53%, а за „Джурасик свят“ беше 41%. Но това си има обяснение – дори Междузвездните войни не бяха достатъчен повод кината в САЩ да работят в коледния ден.

Катлийн Кенеди, продуцентката на филма

Катлийн Кенеди, продуцентката на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ Wars“, нарече успеха на филма дотук „огромна изненада“:

Ние определено се надявахме на голям успех, но – струва ми се, че скоростта, с която пресякохме границата от 1 милиард…, е поразителна и ни е малко трудно да преценим какво се случва, след като дори още не сме го показвали в Китай. Там също се надяваме на много добър прием.

Запитана дали и от следващите филми от междузвездната сага се очакват подобни постижения, Кенеди отвърна, че току-що са завършени снимките Rogue One – първият самостоятелен филм от света на „Междузвездни войни“, в който участват и двама китайци – майсторът по бойни изкуства Дони Йен и актьорът и режисьор Янг Вен.

„Те имат чудесни герои и със сигурност в китайската литература има много митове, които можем да разработим вбъдеще, за да открием как ги интегрираме в разширената вселена на „Междузвездни войни“, каза Кенеди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg