Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Силата се пробужда в Зала „България“

Четирима млади солисти от световните сцени свирят със Софийската филхармония

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Орелиен Паскал, Лия Петрова, Со Рианг, Александър Канторов. Снимки: Софийска филхармония - Силата се пробужда в Зала „България“

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Орелиен Паскал, Лия Петрова, Со Рианг, Александър Канторов. Снимки: Софийска филхармония

Редица изпълнители с тежки и славни биографии аплодира най-често публиката на Софийската филхармония, на 17 ноември програматорът Найден Тодоров е събрал четирима млади музиканти, които ще изпълнят соловите партии в Зала „България“. Ще ги дирижира самият маестро Тодоров.

Това са българката Лия Петрова (цигулка), французинът Орелиен Паскал (виолончело), руснакът, роден във Франция, Александър Канторов (пиано) и корейката Со Рианг (пиано). Първите трима ще изпълнят Тройния концерт на Бетовен, а Рианг – Поемата за пиано, хор и оркестър „Нотр Дам“ на Роланд Баумгартнер.

Канторов е талантлив пианист на 25, чиито качества българската публика вече познава, а специалистите по света му дават ефектни определения – „огнедишащ виртуоз с поетичен чар“ от списание „Грамофон“, „превъплътеният Лист“ от „Fanfare“. Музикантът е роден в семейство на руски емигранти, баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, майка му също е цигуларка. Александър е лауреат на първа награда, златен медал и Голямата награда на XVI Международен конкурс „Чайковски“, той е първият французин, печелил конкурса „Чайковски“ в цялата му досегашна история.

Челистът Паскал на 27 вече е победител на елитни международни конкурси като „Емануел Фойерман“ през 2014-а, където печели Голямата награда и наградата на публиката, „Кралица Елизабет“ в Брюксел и Международния конкурс за виолончелисти „Пауло“ в Хелзинки.

Петрова също триумфира – печелила е първа награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания. По-късно тя записва за „Orchid Classics“ Концерта на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев с Филхармонията на Одензе. Критиката отбелязва нейния „прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта“ и „естествена виртуозност“.

Рианг печели награди от няколко национални конкурса в Корея, на 16 напуска страната, за да учи пиано в майсторския клас на проф. Детлеф Краус вън Висшето музикално училище в Есен. Получава първата награда Folkwang и първата специална награда на Международния конкурс „Брамс“ в Хамбург.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg