Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Силует на котка открит в пустинята Наска

Контурите ѝ са били напът да изчезнат

2000-годишната котка бе случайно открита сред Знаците на Наска в Перу. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Силует на котка открит в пустинята Наска

2000-годишната котка бе случайно открита сред Знаците на Наска в Перу. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изображение на котка бе открито на хълм в Наска, Перу. Знаците се намират в пустинна местност, защитена като световно наследство от ЮНЕСКО, и представляват десетки геоглифи, които може да бъдат видени при наблюдение от въздуха. Смята се, че са създадени преди 2000 години.

Контурите на геоглифите са създадени чрез издълбаване в пясъчната повърхност, разкривайки оцветена в друг нюанс почва. Котката досега е оставала незабележима, докато наскоро не се създава нов план за туристически пътеки, водещи до специална платформа за наблюдение. Площадката ще бъде разположена така, че да предлага на посетителите видимост към колкото се може повече геоглифи.

„Фигурата едва се забелязваше и бе напът напълно да изчезне, защото се намира на стръмен склон, изложен на естествените ерозионни процеси“, се казва с изявление от културното министерство на Перу.

Геоглифът е с дължина от около 37 метра и миналата седмица е бил почистен, за да се забелязва отдалеч.

Котката е датирана от преди възникването на древната цивилизация Наска, която създава останалите фигури между 200 и 700 г. сл. Хр., обясни пред Агенция „Ефе“ Джони Исла, водещ археолог на Перу. Новооткритият геоглиф е от късната ера Паракас (500 г. пр. Хр. – 200 г. сл. Хр.), смятат специалистите.

37-метровата фигура вече се забелязва отдалеч. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах