Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Силви Вартан: Мъчно ми е за мигрантите, виждам себе си в тях

Певицата дебютира в театъра през 2016-а. Влиза в образа на ексцентрична кинозвезда, изпаднала в депресия

„Жал ми е за тези отчаяни хора, които идват тук без нищо, само с децата си. Трябва да им помогнем“, казва Силви Вартан. - Силви Вартан: Мъчно ми е за мигрантите, виждам себе си в тях

„Жал ми е за тези отчаяни хора, които идват тук без нищо, само с децата си. Трябва да им помогнем“, казва Силви Вартан.

Ще я видим отново на сцената през септември 2016 г. в зала Олимпия в Париж. 71-годишната легендарна Силви Вартан ще дебютира в театъра в булевардна пиеса, където тя се „забавлява лудо”, превъплъщавайки се от някогашна икона на стила „йе-йе” в ексцентрична кинозвезда в депресия. Излиза заедно с Изабел Мерго в „Не ме гледайте така”. Тя е Виктория Карлота, забравена актриса, която се опитва да попълни финансите си, пишейки мемоари. Издателят й изпраща на помощ авторка, чийто единствен успех е готварска книга…, пише „Льо Поан“.

Невероятното дуо Силви Вартан-Изабел Мерго работи без грешка. Певицата прави истински спектакъл с ролята на екстравагантната си героиня. Виктория Карлота и нейната „черноработничка” се впускат във вълнуващо пътешествие по местата, където е снимала бившата звезда, за да попълнят биографията й. По време на перипетиите и срещите между двете се установява странно съзаклятие на фона на всички различия, които ги противопоставят.

„Това е забавна пиеса. Героинята ми е екстравагантна. Забавлявам се лудо на сцената. Цяло щастие е да предизвиквам смях и да се отдавам на комедията. Виктория е обсебена от папараците. Познавам много добре това чувство!”, споделя Силви Вартан.

„Да играеш в комедия, е като да се върнеш в детството. Това е истинският ми дебют в театър с пълноценна роля. През 2011 г. участвах с четене на феминистка пиеса – „Любовта, смъртта, дрипите” на сестрите Ефрон“, добавя тя.

През 60-те години Силви Вартан играе в няколко филма. През 1994 г. Жан-Клод Брисо й предлага драматична роля в „Черният ангел”.

„В киното често съм играла макиавелистични и пресметливи жени. Много ми се искаше да правя смешни роли. Песните ми често са меланхолични или сантиментални, а аз много обичам да се смея, както и повечето хора”, твърди Силви Вартан.

На 27 ноември тя ще издаде новия си албум „Един живот в музика” като носталгична балада за живота си от София до Лос Анжелис, през Париж, където става известна през 1961 г. с първата си плоча „Бензинът свърши” в дует с Франки Джордан.

Силви Вартан е родена в България, бяга във Франция с родителите си след идването на съветските войски в страната, отбелязва френското издание. Затова масовата мигрантска вълна днес по думите й я разтърсва:

„Напомня ми моята съдба. Жал ми е за тези отчаяни хора, които идват тук без нищо, само с децата си. Трябва да им помогнем, но и страните трябва да се обединят, за да се изкорени причината за това масово изселване”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90