POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Силви Вартан – почетен гост на откриването в Лувъра

Севт Трети - „рекламно лице“ на изложбата с българските съкровища

Основен акцент в експозицията е бронзовият портрет на тракийския цар Севт III, открит от археолога д-р Георги Китов в могилата Голямата Косматка. - Силви Вартан – почетен гост на откриването в Лувъра

Основен акцент в експозицията е бронзовият портрет на тракийския цар Севт III, открит от археолога д-р Георги Китов в могилата Голямата Косматка.

Певицата Силви Вартан ще бъде почетен гост на първото откриване на изложбата с най-ценните български съкровища в Лувъра в Париж на 14 април. Церемонията ще бъде почетена още с присъствието на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Експозицията „Епопея на тракийските царе“ е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, очаква се и присъствието на френския президент Франсоа Оланд. Изложбата ще бъде достъпна от 16 април до 20 юли.

На събитието на 14 април ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, начело с инициатора на изложбата Вежди Рашидов. На откриването ще бъде и министърът на културата на Франция Фльор Перелин.

Научната концепция и подборът на експонатите са дело на трима френски и двама български учени – Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра, е главен куратор на изложбата, от българска страна партньори са му проф.  д-р Тотко Стоянов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН.

Куратори от френска страна са д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция „Научни изследвания и колекции“ в музея.

В изложбата са представени 1629 експоната от 17 български музея, 20 предмета от Лувъра и 11 антики от други културни институти, сред които Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е бронзовият портрет на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Древният владетел е и „рекламно лице“ на изложбата с българските съкровища.

Тракийското изкуство ще бъде показано като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от лабораторията на Лувъра.

Към изложбата е съставен и отпечатан каталог от 320 страници, на които са поместени 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България, както и на изследователи от Лувъра.

На второто откриване на изложбата – на 15 април – са поканени всички директори на 17-те музеи, предоставили свои антики за участие в изложбата. Покана са получили и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на предметите, както и за съпътстващата рекламна кампания на експозицията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС