Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Силвия Лулчева в роля на Татяна Лолова

Сатиричният театър представя нов прочит на „Милионерът” от Йордан Йовков

Силвия Лулчева и Александър Григоров в сцена от спектакъла „Милионерът“. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“ - Силвия Лулчева в роля на Татяна Лолова

Силвия Лулчева и Александър Григоров в сцена от спектакъла „Милионерът“. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Една от любимите пиеси на българската публика, поставяна многократно и на сцена, и в телевизионен формат, получава нов прочит в Сатиричния театър. Постановката е на Николай Урумов, а в главните роли зрителите ще видят Константин Икономов, Силвия Лулчева, Стефания Кочева, Александър Григоров и др.

„Милионерът“ на Йовков – историята за фалшивия милионер ветеринарен лекар, който се опитва да се ожени по любов – е една от най-успешни постановки на Телевизионния театър в БНТ. През 1988-а я режисира Младен Младенов, а ролите изиграва плеядата големи звезди на Сатиричния театър – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Меглена Караламбова, Цветана Платиканова, Ангел Георгиев, Васил Попов и др.

В образа на г-жа Масларска, майката на булката, навремето е играла Татяна Лолова, а днес публиката ще види Силвия Лулчева. Студентът от НАТФИЗ Александър Григоров, едно от младите попълнения на Сатиричния театър, ще бъде доктор Кондов – роля, в която е играл Стефан Данаилов.

Пиесата е поставяна на емблематичната за БНТ сцена за Телевизионен театър и от доайена в този жанр Павел Павлов – с друг екип и актьорски състав, но със същото заглавие и сюжет, при това през същата година. В ролите се превъплъщават Андрей Чапразов, Мария Стефанова, Адриана Петрова, Константин Цанев, Кирил Кавадарков и др.

За своята трактовка на пиесата режисьорът Николай Урумов казва:

„Милионерът“ е комедия за низките страсти, подвластни на парите. Докъде могат да бъдат принизени човешкото достойнство и морал, заслепени от опустошителната сила на парите? Кое ще надделее – металният звън на милионите или кристалният звън на чистата любов, вечният стремеж към власт и пари или яркият порив на чувствата? Как хората, обладани от магията на богатството, могат да се превърнат в нелепи, несъстоятелни карикатури…“

Премиерата на „Милионерът“ в Сатирата ще бъде на 23 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg