POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Силвия Плат бита от Тед Хюз?

В непубликувани досега писма поетесата твърди, че съпругът ѝ ѝ казвал, че иска да е мъртва

Девет писма, писани след като Плат разбира за изневярата на съпруга си с приятелката им Ася Уевил през юли 1962-а, формира същината на колекцията.  - Силвия Плат бита от Тед Хюз?

Девет писма, писани след като Плат разбира за изневярата на съпруга си с приятелката им Ася Уевил през юли 1962-а, формира същината на колекцията.

Силвия Плат е обвинявала съпруга си Тед Хюз, че я е биел два дни преди да изгуби второто им дете, както и че той е искал тя да е мъртва, се разбира от непубликувани писма. Думите ѝ са сред някои силно смущаващи твърдения в невиждана досега кореспонденция, писана в разгара на ожесточените последици на един от най-известните и деструктивни бракове в историята на литературата.

Писмата са от 18 февруари 1960 до 4 февруари 1963 г. – седмица преди смъртта на Силвия Плат, разказва „Гардиън“. Те са изпратени до д-р Рут Барнхаус, моделът за д-р Нолан в автобиографичната „Стъкленият похлупак“. Барнхаус се грижи за писателката в САЩ след първия ѝ документиран опит за самоубийство през август 1953-а.

Кореспонденцията очевидно е част от малкото оцелели и нецензурирани източници за последните месеци от живота на поетесата – времето, в което тя създава и някои от най-известните си работи, включително цикъла „Ариел“.

Девет писма, писани след като Плат разбира за изневярата на съпруга си с приятелката им Ася Уевил през юли 1962-а, формират същината на колекцията. Документите са част от архив, събран от феминистката изследователка Хариет Розенщайн седем години след смъртта на поетесата – като изследване за така и незавършена нейна биография. В архива попадат също и медицински бележки от 1954 г., писма до приятели на Плат и интервюта с Барнхаус за терапията на пациентката ѝ.

Цялата колекция става известна на обществото, след като антикварен книжар я предложи за продажба на стойност 875 хиляди долара.

Лечението на Плат при Барнхаус приключва, когато поетесата се мести в Англия, но двете поддържат близки приятелски отношения, които дълго време са обект на интерес у изследователите. Кореспонденцията разкрива топла и отворена интимност, както и споделено чувство за хумор.

Но също така излага на показ болката на Силвия Плат при откриването на изневярата на Хюз, в най-шокиращите пасажи поетесата обвинява мъжа си във физическо насилие малко преди тя да пометне през 1961-а. Писмото е с дата 22 септември 1962-а – месецът, в който двамата се разделят.

Степента на отчуждаването им през този период се вижда и в друго писмо в колекцията, от 21 октомври 1962-а. В него Плат обяснява на Барнхаус, че Хюз директно ѝ е казал, че предпочита да е мъртва.

Въпреки че Силвия Плат има история с депресия и самонаранявания, а и е опивала самоубийство през 1953 г., тя не признава цялостните си психологични борби пред Тед Хюз известно време след женитбата им.

Отговорът

Вдовицата на Тед Хюз описа обвиненията на Силвия Плат като „абсурдни“. В изявление, разпространено от името на Каръл Хюз, се посочва, че твърденията са абсурдни за „всеки, който познава добре Тед“.

„Частната кореспонденция между пациент и психиатър е със сигурност най-поверителната, която можем да си представим. И в този случай предполагаемите твърдения са от човек, който е в дълбока емоционална болка поради очевидния разпад на брака си“, се казва още в становището.

Тед Хюз се жени за Каръл през 1970 г. и остават заедно до смъртта му през 1998-а.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно