VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Симбакубва кутокаафрика – праисторически хиперхищник, по-голям от саблезъб тигър

Преди 22 млн. години на върха на хранителната верига в Африка бил хиенодонтът

Гигантският хищник Симбакубва кутокаафрика. Художествена реконструкция: Маурицио Антон - Симбакубва кутокаафрика – праисторически хиперхищник, по-голям от саблезъб тигър

Гигантският хищник Симбакубва кутокаафрика. Художествена реконструкция: Маурицио Антон

Палеонтолози от университета в Охайо са открили нов вид месояден бозайник, по-едър от всяка голяма котка, живяла някога, съобщава списание „Нейчър“. По-снажен от полярна мечка, с череп като на носорог и гигантски кучешки зъби, този огромен хищник е бил заплашителна част от източните африкански екосистеми, заети от ранни примати и маймуни.

В ново изследване, публикувано в „Journal of Vertebrate Paleontology“ (научно издание за гръбначна палеонтология), изследователите са нарекли гигантския хищник, от който е намерена челюст и части от черепа и скелета, Симбакубва кутакаафрика (Simbakubwa kutokaafrika). Фосилите на 22 милиона години са намерени в Кения преди десетилетия, когато учени са изследвали региона, търсейки доказателства за древни примати. Находката е била прибрана в хранилището на Националния музей на Кения, без да стане обект на внимание, докато изследователите от университета в Охайо д-р Нанси Стивънс и д-р Матю Бортс не я открили отново, разпознавайки значимостта ѝ.

„Първо видяхме редица гигантски зъби, очевидно на хищник, явно принадлежащи към нов за науката вид“, казва водещият автор на изследването д-р Бортс.

Челюст на лъв (горе) и челюст на Симбакубва. Снимка: Матю Борт

Симбакубва е думата за „голям лъв“ на суахили, защото животното най-вероятно е било на върха на хранителната верига в Африка, така както са лъвовете днес. Но Симбакубва не е имал роднинска връзка с големите котки или който и да е от живеещите днес хищници. Животното е принадлежало към изчезнала група бозайници, наречени хиенодонти.

Америка за България

Хиенодонтите са първите месоядни бозайници в Африка. В продължение на около 45 милиона години след изчезването на динозаврите те са били най-големите хищници на Черния континент. Впоследствие, след милиони години на почти изолация, тектоничните движения на земните плочи са свързали Африка със северните континенти, което е позволило обмен на флора и фауна. По времето на Симбакубва прароднините на котки, хиени и кучета започват да пристигат в Африка от Евразия. Докато предшествениците на котките и кучета се движели на юг, роднините на Симбакубва вървели на север.

„Това е очарователно време в биологичната история – казва Бортс. – Видове, които никога не са се срещали помежду си, започват да се появяват заедно във вкаменелостите.“

Името на вида, kutokaafrika, на суахили означава „идващ от Африка“, защото Симбакубва е най-старият от гигантските хиенодонти, което предполага, че този клон хищници вероятно произхожда от африканския континент и се премества към северните части на континента, където процъфтява милиони години.

В крайна сметка хиенодонтите изчезват след глобалните промени в екосистемите преди между 18 и 15 милиона години, когато тревните площи заменят горите и се появяват нови разнообразни видове бозайници.

„Не знаем точно какво е довело до изчезването на хиенодонтите, но екосистемите са се променили бързо, глобалният климат е станал по-сух. Гигантските роднини на Симбакубва са сред последните хиенодонти на планетата”, отбелязва Бортс.

„Това е изключителна вкаменелост, показваща значението на музейните колекции за разбирането на еволюционната история – отбелязва професор Стивънс от колежа по остеопатична медицина към университета в Охайо, съавтор на проучването. – Симбакубва ни позволява да надникнем в една отдавна отминала ера. С промяната на екосистемите изчезва ключов хищник и кайнозойските фаунистични преходи довеждат до еволюцията на съвременната африканска фауна.“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg