Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Симеон II: Кощунство и некомпетентност в Рила

Бившият монарх и министър-председател за пръв път критичен към властта

Багери насипват чакъл по пътеките в района на Рилските езера. Снимка: Мартин Петров/БГНЕС - Симеон II: Кощунство и некомпетентност в Рила

Багери насипват чакъл по пътеките в района на Рилските езера. Снимка: Мартин Петров/БГНЕС

Силно възмущение изрази в своя сайт бившият монарх и министър-председател Симеон II по повод започналите дейности по ремонтиране на пътищата в Рила, които са обект на активно обсъждане в последните дни. Емоционалното изказване на Сакскобурготски не персонифицира виновници за положението, но видимо визира настоящата държавна власт.

Пълният текст на позицията му:

„През изминалия уикенд Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец – един световен планински курорт. Горските пътеки.

Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас! И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите „Марица“ и „Заврачица“! И думата „път” е силно казано. Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари.

Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила.

А същевременно ставаме свидетели на какво? Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова „подпорна стена” или асфалтов път.

Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял.

Ако за тези багери е необходимо да се намери работа – да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата. Туристите бихме се радвали да видим едни нормални планински пътища!”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg