Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Симеон: Нуждаем се от музей на Третото Българско царство

Може би намеква за резиденция Врана

Според Симеон Сакскобургготски ни е нужен нов музей, "защото нямаме следа от Третото българско царство. Това, което правим във Врана, може би е стъпка тази посока”. - Симеон: Нуждаем се от музей на Третото Българско царство

Според Симеон Сакскобургготски ни е нужен нов музей, "защото нямаме следа от Третото българско царство. Това, което правим във Врана, може би е стъпка тази посока”.

България има нужда от музей на Кобургите, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

В предаването „Тази сутрин” на bTV беше излъчен репортаж за замъка „Свети Антон” край Банска Штьявница в Словакия. Там през 30-те и 40-те години на миналия век често се е отбивал княз Фердинад, а след абдикацията му става негова постоянна резиденция. С днешна дата замъкът е музей. Според Симеон, който е внук на Фердинанд, в България също трябва да се изгради подобно средище: „Защото нямаме следа от Третото българско царство. Това, което правим във Врана може би е стъпка тази посока”.

Пищната сграда в днешна Словакия е издигната в края на XVI в. от италианския архитект Джулио Ферари. Твърди се, че в градежа на замъка има скрита символика – четирите крила отразяват сезоните, 12-те комина – месеците, 52-те стаи – седмиците, седемте аркади – дните на седмицата, а 365-те прозорци – дните на годината. При частичната реконструкция обаче, извършена през XIX в., част от символиката е изгубена.

Понастоящем Фердинандовият замък „Свети Антон” е държавна собственост, за разлика от двореца „Врана”, където живее Симеон Сакскобурготкси.

Царската резидинция в София беше върната на аристократичната фамилия през юни 1998 г. По воля на Сакскобурготски паркът беше дарен на община София с условието да бъде отворен за всички български граждани, гости на столицата. Това се случи едва преди една година и сега това става между 10 и 16 часа в събота и неделя. Има дори екскурзовод, който развежда група на всеки половин час.

От 2011 г. по волята на Царското семейство дворецът „Врана“ се стопанисва от Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Иоанна“, чиято цел е реставрирането на този исторически паметник в първоначалния му вид от 1909-1912 г. по запазените в ДА „Архиви“ планове на архитект Лазаров. Във „Врана” са изложени предмети, свързани предимно с живота на Цар Фердинанд, Цар Борис, както и целия период на изганието и живота на Царското семейство и на Цар Симеон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg