Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Симеон: Винаги съм работил като легитимен суверен на България

30 години България не може да се отърве от дълбокия отпечатък на комунизма, казва Царя в интервю за гръцко издание

Почти три поколения българи са засегнати от ефектите на марксизма - „една потискаща и провалена идеология”, казва Симеон Сакскобургготски. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Симеон: Винаги съм работил като легитимен суверен на България

Почти три поколения българи са засегнати от ефектите на марксизма - „една потискаща и провалена идеология”, казва Симеон Сакскобургготски. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Въпреки всички политически обстоятелства, Симеон Сакскобургготски твърди, че винаги е работил и служил като легитимен суверен на България – и продължава да се смята за такъв. Бившият български премиер и цар Симеон II заявява това пред гръцкото онлайн издание с многозначително наименование „Politically Incorrect“ (Политически некоректен) в едно напълно политическо коректно интервю. Сакскобургготски е посетил Гърция заедно със съпругата си, за да представи там гръцкия превод на автобиографична си книга „Симеон II. Една необикновена съдба”.

В интервюто Царя говори за отношенията монархия-демокрация, за влиянието на комунизма в родината му, а също и по по-актуални теми като споразумението от Преспа.

България e повлияна от комунистическата идеология „една потискаща и провалена идеология”. Затова вече 30 години след падането на Берлинската стена, страната ни не можела да се отърве от дълбокия отпечатък на комунизма.

Относно ролята на монархиите, Сакскобургготски е на мнение, че в съвременния свят на остри противопоставяния те ще стават все по-важни, защото „непрекъснатостта и последователността в управлението на една страна допринасят за успокояване или намаляване на антагонизмите, като не се налага да преминава през президентски избори на всеки четири или пет години”.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Симеон е убеден и че „автоматичното наследяване“ не е недемократично, защото в днешния високопрофесионален и специализиран свят никой не може да бъде по-добре подготвен от престолонаследника, който от първия ден в живота си е подготвян за тази работа. Все пак той признава, че днес на първо място е изборът на хората, на мнозинството, „а не както през Средновековието” и налагането на една или друга система е недемократично.

В края на интервюто Симеон споделя и мнението си по въпроса за споразумението от Преспа (двустранната договорка между Гърция и Република Македония, с която се реши спора за името на бившата югославска република). Но без да изрази ясна позиция за или против.

„Вярвам, че всяко споразумение само по себе си винаги е нещо добро – казва Симеон Сакскобургготски, – стига да бъде свободно прието от страните, които се споразумяват, а не наложено от диктата на великите сили”.

Вижте още: СИМЕОН: ЦАР СЪМ, ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ Е ДА ГО ПРИЕМЕТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах