Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Симеон Втори: Аз, недостойният, предадох Торинската плащаница

Салвадор Дали не ме е рисувал, това е вятър и мъгла

"Във Ватикана усетих присъствието на Светия дух", твърди Симеон Втори. Снимки: Румен Добрев - Симеон Втори: Аз, недостойният, предадох Торинската плащаница

"Във Ватикана усетих присъствието на Светия дух", твърди Симеон Втори. Снимки: Румен Добрев

– Като беше тук, Цветан Тодоров каза нещо много интересно – препоръча ни да чакаме враговете на демокрацията да си отидат от живота по естествен път. Вие как го разбирате?

– Той има една страхотна книга за концлагерите. Може би от там му е останало нещо, за да каже това…

– Това ли е българският автор, когото сте чели най-много?

– Не само, гледам да чета по малко от всичко и в края на краищата аз чета на 4-5 езика и не мога да се съсредоточа върху един или друг… Чел съм Талев, Дончев, както и по-назад от нашите писатели, възрожденските. По-модерните не съм имал време да чета, изпратили са ми някои книги. Не мога да кажа, че съм тръгнал по един писател и да продължа да му чета писанията. Някой ден като се пенсионирам, ще го направя, ако ме оставят… (смях). На 77 съм, ама продължават да ме изтезават.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

– И за Морис Дрюон искам да ви питам. Покрай потеклото ви ли се запознахте?

– Много добър приятел ми е. Той беше интересна и колоритна личност. Знаете книгите му, той беше академик. Запознахме се преди повече от 30 години на гости при краля на Мароко Хасан и като потомък на Луи Филип му бях интересен, той има една поредица „Кралете”…

IMG_0101-a

„Не съм се срещал с Дънов, нито с Ванга“, казва Негово Величество.

– Мнозина се питат как навремето се случи първото интервю, което дадохте за българска телевизия – пред Кеворк Кеворкян, кой съдейства?

– Олеле, това беше толкова отдавна. Може би е било 90-а година. Тогава при мен започнаха да идват сънародници от България, което беше нещо ново, преди това идваха само емигранти. Но дали той се обади като репортер, може би е станало през посолството? Не мога да си спомня добре. Може би е станало по негова инициатива, той в края на краищата беше известен журналист.

– Срещал ли сте Петър Дънов като дете?

– Не. Приписват ми, че съм се срещал и с Ванга, царство й небесно – това са такива чудесни фантазии… През 1996 г. пренощувах в Рилския манастир. Тогава някъде писаха, че не съм спал, а съм излязъл през нощта, отишъл съм при нея и съм се върнал преди изгрев слънце. Феноменални и мили приказки.

– Любомир Лулчев?

– Той беше един от съветниците на баща ми. Не знам дали е идвал тук, във Врана, защото понякога баща ми показваше децата на някои от гостите си, за им кажем „Здравей”. Елин Пелин го помня повече, защото идваше на лов, едно-друго. Но за Лулчев определено нямам спомен.

– Никога не сте разказвал за една реликва, която сте предал на папа Йоан Павел Втори – Торинската плащаница. Как това бе поверено на вас?

– Това вече е абсолютен факт и ми се падна като изпълнител на завещанието на италианския крал Умберто. От 1435 г. плащаницата влиза в ръцете на Савойското семейство, в предишното семейство е стояло около век и нещо, но то остана без наследници. Тогава последната от този род е потърсила някой достоен благородник – Савойския херцог, и му е предала плащаницата. При условие да бъде винаги с владиката на Торино, днес кардинала. Така беше съхранена 4 века в нещо като скрин. За него имаше два ключа – единият у кардинала, другият у шефа на Савойското семейство крал Умберто. Тогава той ми поръча да върнем нашия ключ, църквата изцяло да стане собственик на плащаницата. Моите инструкции бяха да я дам на папа Йоан Павел Втори.

Торинската плащаници е една от най-големите светини на Църквата. Това е лененото платно, в което е било увито тялото на Христос след свалянето му от кръста.

Торинската плащаница е една от най-големите реликви на Църквата. Това е лененото платно, в което е било увито тялото на Исус Христос след свалянето му от кръста.

Когато отидох във Ватикана, вече всичко беше направено, за да ни благодарят на мен и на братовчед ми, който също беше изпълнител на това завещание, според акта, прочетен от главния нотариус на Ватикана, приемаха плащаницата от името на Римо-католическата църква, а не на Йоан Павел Втори. Слушам го какво чете, гледам кардиналите, и си казвам: „Сега няма да възразя, да кажа – чакайте, моите инструкции са други…”. Премълчах.

На излизане срещнах кардинал Казероли, който беше премиер и външен министър на Ватикана, и го попитах: „Защо преработихте моите инструкции?” Той ме погледна и каза: „Ах, колкото и да го обичаме, в края на краищата Светият отец не е вечен, докато Църквата…” И не завърши. Сиреч – като се запише, че е на Църквата, няма мърдане, иначе може някой племенник на папата след смъртта му да го наследи. Аз съм православен и не искам да обиждам католиците, но този отговор беше толкова ватикански, макар и изискан…

– Не успяхте ли да докоснете плата?

– Не, защото скринът с Торинската плащаница се отваря веднъж на 25 години и когато НАСА реши да провери тъканите. Тогава нямаше как да прескоча до Торино.

– Не се ли случи чудо, когато предавахте плащаницата?

– Чудо не. Но ръката ми трепереше, че аз, недостойния, се подписвам да предам тази светиня на Църквата. Изпитах невероятно вълнение. В заключителните си думи пред кардиналите казах, че усещам ролята на Светия дух в този момент. Всички ме изгледаха, а аз продължих: „Да, защото единият изпълнител на завещанието на един католически владетел – крал Умберто, е протестант, а другият е православен. Но, Ваши Високи Преосвещенства, всички ние сме християни.”

Предишна страница 1 2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах