Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Симфоничният оркестър и Ансамбълът на Сливен пред закриване?

Двата културни института са нарочени от местните власти като непечеливши

Сливенският симфоничен оркестър изпълнява „Островът“ на Мартин Панталеев – под неговото диригентство. - Симфоничният оркестър и Ансамбълът на Сливен пред закриване?

Сливенският симфоничен оркестър изпълнява „Островът“ на Мартин Панталеев – под неговото диригентство.

Сливен е напът да загуби два от водещите си културни института, след като кметът на града Стефан Радев е загатнал възможния им край на пресконференция през седмицата. В последващо интервю, излъчено в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ в петък, градоначалникът не потвърди, но и не отрече възможността за закриването на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за фолклорни песни и танци – но и добави, че правомощията за това, така или иначе, са на Общинския съвет, а не негови.

Цифрите са красноречиви – за двата института Общината плаща ежегодно общо 1 милион лева за издръжка, а възвръщаемостта от тях е едва 20 хиляди лева. Говорим обаче за духовен продукт, а не за поточна линия за лютеница, както се изрази в студиото на БНТ Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата.

„Време е ние като община да погледнем критично на начина, по който се харчат парите на гражданите, разходите, които правим – в това число и за ансамбъла и оркестъра – каза кметът Стефан Радев, който нито веднъж в краткия излъчен разговор не отговори ясно с „да“ или „не“ планира ли се закриване на институтите. – Когато става дума да платим храната за детските градини, никой от доставчиците не се интересува, че трябва да издържаме културен институт. Те искат пари – които ние нямаме. Не измерваме културата в пари, но в крайна сметка плащаме всички задължения на общината с пари – с парите на гражданите на Община Сливен.“

В крайна сметка Радев загатна, че може да се търси и друг модел на финансиране – от частни лица, организации, помощ от държавата. От Министерството на културата обаче пред телевизията са коментирали, че случаят касае проблем на общините и ведомството по никакъв начин не може да се намесва в него.

„Всички в Сливен милеят за съхраняването на тази традиция, тя е огнище и символ на музикалната култура в града – заяви Даниела Дякова от Симфоничния оркестър. – Ние създаваме духовен продукт, не продаваме стока на сергията. Този духовен продукт трябва да бъде обгрижван, както е навсякъде по света.“

По подобен начин се изказа и художественият директор на Фолклорния ансамбъл „Сливен“ Магдалина Лукова – че хората в града много обичат трупата и почти не минава празник, в който тя да не участва. А на концерта по случай 55-ата годишнина на ансамбъла миналата година залата била пълна, сливенчани се връщали от чужбина специално, за да гледат спектакъла. Немалко местни дори не успели да влязат.

Диана Андреева обясни, че навсякъде по света е ясно, че от сценични изкуства и фолклорни ансамбли не може да се очаква възвръщаемост – затова и те получават външна финансова подкрепа.

„Налага се аршин, валиден за банковото дело, но в никакъв случай за културата – коментира тя аргументите за евентуалното закриване. – А това е прекалено кръвожадна културна политика.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

Bookshop 728×90