POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Симфоничният оркестър на БНР се завръща с Прокофиев и подигравка към комунизма

Марк Кадин и симфониците започват сезона със забранения в СССР „Болт“ на Шостакович

Симфоничният оркестър на Радиото с диригент Марк Кадин. Снимка: БНР - Симфоничният оркестър на БНР се завръща с Прокофиев и подигравка към комунизма

Симфоничният оркестър на Радиото с диригент Марк Кадин. Снимка: БНР

Симфоничният оркестър на БНР излиза отново пред публика след лятната почивка и ще даде начало на новия си есенно-зимен сезон на 30 септември с програма със специално послание. Концертът в Зала „България“ ще бъде със солист пианиста Гиорги Гигашвили, с когото радиосимфониците работят не за първи път.

Музикантите ще представят Трети концерт от Сергей Прокофиев, една от най-забележителните творби на ХХ век. Произведението присъства с голям успех в репертоара на най-добрите изпълнители от целия свят като Емил Гилелс, Владимир Хоровиц, Ван Клайбърн, Байрон Джайнис, Марта Аргерич и много други големи пианисти.

Гигашвили и музикантите от БНР вече имат установена симбиоза – общият им концерт миналия сезон под палката на маестро Георги Димитров развълнува публиката с блестящо изпълнение на Концерт № 20 от Моцарт.

В програмата на откриващия на 30 септември концерт е и Сюита от балета „Болт“ на Шостакович, произведение с послание. „Болт“ се изпълнява само веднъж на премиерата си от 1931 г., преди да бъде забранен в продължение на 74 години. Действието се развива в съветска фабрика. Мързеливата Лионка търси начини да се измъкне от работа безнаказано и заедно с местния свещеник, отявлен антикомунист, измисля план да развали машината във фабриката, като вкара в нея болт. Хитрите им намерения са осуетени от група млади комунисти.

Ироничната творба се възприема с подигравка от публиката и с негативни отзиви от критиците, които порицават композитора за посланията против режима. „Болт“ е забранен от властите през 1936 г., а премиерата му остава единственият спектакъл за 74 години. Възраждането на балета идва с изпълнение в Болшой театър през 2005 г.

Публиката в София ще чуе концертно изпълнение на сюитата от балета – пикантна и възхитително цветна музика, наситена с драма и пародия. В програмата е и Сюита за оркестър от Лазар Николов, с която се отбелязва 100 години от рождението на композитора.

Диригент на концерта е Марк Кадин, за когото симфониците се застъпиха, след като ръководството на БНР обяви, че ще търси нов човек за поста чрез конкурс. След реакцията на музикантите, договорът на маестрото бе подновен за още една година.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90