Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Симфонии, създадени в ада на концлагерите, ще прозвучат в София

Открити са повече от 4 хил. партитури, писани върху тоалетна хартия и вестници

Филмът „Маестро - в търсене на последната музика“ разказва за пианиста Франческо Лоторо, който в продължение на повече от 20 години Европа, за да открие и запише музика, създадена в лагерите на смъртта. Снимка: „Master of Art“ - Симфонии, създадени в ада на концлагерите, ще прозвучат в София

Филмът „Маестро - в търсене на последната музика“ разказва за пианиста Франческо Лоторо, който в продължение на повече от 20 години Европа, за да открие и запише музика, създадена в лагерите на смъртта. Снимка: „Master of Art“

Музика, писана в концентрационните лагери, ще прозвучи в София на прожекцията на филма „Маестро – в търсене на последната музика“ (Италия, Франция) на режисьора Александер Валенти. Събитието е на 10 април в столичната галерия „Оборище“ 5, в рамките на фестивала за документално арт кино „Master of Art“.

Специален гост на прожекцията ще бъде пианистът Франческо Лоторо, основен герой на филма – човекът, събрал така наречената „концентрационна музика“. Той лично ще изпълни на пиано пред публиката някои от произведенията, които е открил.

Филмът разказва трогателна история. В продължение на повече от 20 години Лоторо обикаля Европа, за да открие и запише музика, създадена тайно в концентрационни лагери по време на Втората световна война. С помощта на съпругата си и неколцина приятели той успява да намери повече от 4000 партитури, сред които симфонии, опери, народни песни, литургии, суинг и циганска музика.

Първата творба, която открива, е композирана от Гидеон Клайн – музикант, роден през 1919 г., депортиран в „Терезин“ през 1941-а, откъдето през 1944 г. е прехвърлен в „Аушвиц“ и умира в мините на Фюрстенгрубе, пише „Свободна Европа“.

Партитурите на „концентрационната музика“ са писани върху парчета тоалетна хартия, отрязъци опаковъчна хартия, вестници, върху всичко, на което е можело да се пише.

Наскоро за пръв път на английски език излезе и единствената цяла книга, написана в концентрационен лагер.
Зверствата от концлагерите по време на Втората световна война са една от важните теми на човечеството дори днес, 75 години по-късно, за да не бъдат забравени уроците на историята.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС