Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Симфонии, създадени в ада на концлагерите, ще прозвучат в София

Открити са повече от 4 хил. партитури, писани върху тоалетна хартия и вестници

Филмът „Маестро - в търсене на последната музика“ разказва за пианиста Франческо Лоторо, който в продължение на повече от 20 години Европа, за да открие и запише музика, създадена в лагерите на смъртта. Снимка: „Master of Art“ - Симфонии, създадени в ада на концлагерите, ще прозвучат в София

Филмът „Маестро - в търсене на последната музика“ разказва за пианиста Франческо Лоторо, който в продължение на повече от 20 години Европа, за да открие и запише музика, създадена в лагерите на смъртта. Снимка: „Master of Art“

Музика, писана в концентрационните лагери, ще прозвучи в София на прожекцията на филма „Маестро – в търсене на последната музика“ (Италия, Франция) на режисьора Александер Валенти. Събитието е на 10 април в столичната галерия „Оборище“ 5, в рамките на фестивала за документално арт кино „Master of Art“.

Специален гост на прожекцията ще бъде пианистът Франческо Лоторо, основен герой на филма – човекът, събрал така наречената „концентрационна музика“. Той лично ще изпълни на пиано пред публиката някои от произведенията, които е открил.

Филмът разказва трогателна история. В продължение на повече от 20 години Лоторо обикаля Европа, за да открие и запише музика, създадена тайно в концентрационни лагери по време на Втората световна война. С помощта на съпругата си и неколцина приятели той успява да намери повече от 4000 партитури, сред които симфонии, опери, народни песни, литургии, суинг и циганска музика.

Първата творба, която открива, е композирана от Гидеон Клайн – музикант, роден през 1919 г., депортиран в „Терезин“ през 1941-а, откъдето през 1944 г. е прехвърлен в „Аушвиц“ и умира в мините на Фюрстенгрубе, пише „Свободна Европа“.

Америка за България

Партитурите на „концентрационната музика“ са писани върху парчета тоалетна хартия, отрязъци опаковъчна хартия, вестници, върху всичко, на което е можело да се пише.

Наскоро за пръв път на английски език излезе и единствената цяла книга, написана в концентрационен лагер.
Зверствата от концлагерите по време на Втората световна война са една от важните теми на човечеството дори днес, 75 години по-късно, за да не бъдат забравени уроците на историята.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах