Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Симфониците на БНР с последен концерт (за сезона)

Звучат произведения с интересна история от Брукнер, Малер и Рихард Щраус

Симфоничният оркестър на БНР заедно с главния си диригент Марк Кадин на протестния концерт пред Народния театър на 4 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Симфониците на БНР с последен концерт (за сезона)

Симфоничният оркестър на БНР заедно с главния си диригент Марк Кадин на протестния концерт пред Народния театър на 4 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Лятото наближава, текат последните събития в културния афиш на столицата, но много от музикантите и не помислят за ваканцуване, а се стягат за ангажименти в чужбина. Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни своя финален за сезон 2017/2018 концерт на 8 юни, докато заедно с останалите музикални състави на Радиото очакват да трогнат властта и да им повишат заплатите.

В програмата на концерта са произведения на Брукнер, Малер и Рихард Щраус. Началото е със Симфоничен прелюд в до минор, открит през 1948-а и приписан на Антон Брукнер. Но авторството на творбата предизвиква съмнение и днес – мнозина смятат, че е създадена от Густав Малер.

Без съмнение е на Малер Четвърта симфония, която ще прозвучи на концерта в зала „България“. Идеята за произведението възниква от песента „Небесен живот“ – първоначално композиторът възнамерява тя да бъде финал на Третата си симфония, но после я използва за края на Четвъртата. За меломаните Четвърта симфония на Малер е музикална загадка, която вече повече от век предизвиква разгорещена полемика.

„Не е достатъчно да се чуе веднъж. Дори и най-опитният слушател трябва първо да открие връзката между отделните теми в симфонията: едва тогава за него ще се разкрие значението на цялото”, коментира творбата създателят ѝ.

Друго от произведенията в програмата за 8 юни също има интересна история – „Концерт за обой и оркестър“ на Рихард Щраус, написан скоро след Втората световна война. По това време композиторът е държан в изолация във вила в Гармиш-Партенкирхен заради връзки с нацистите. Един от охраняващите го американски военни случайно се оказва Джон де Ланси – първи обоист на Питсбъргския симфоничен оркестър, познавач и почитател на Рихард Щраус. Ланси веднъж попитал композитора дали случайно няма концерт за обой. Отговорът бил отрицателен, но музикантът явно е провокирал Малер и половин година по-късно се състои премиерата на Концерт за обой и оркестър.

Солисти в концерта на Симфониците от БНР ще бъдат Иван Данко (обой) и Светлина Стоянова (мецосопрано). На диригентския пулт излиза Константин Илиевски.

Откъс от Концерт за обой и оркестър в изпълнение на Берлинската филхармония:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах