Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Симфониците от БНР с концерт без публика

Излъчват го по „Христо Ботев“

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г. - Симфониците от БНР с концерт без публика

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г.

Интересен концерт подготвяше Симфоничният оркестър на БНР за 13 март, докато правителствените мерки срещу коронавируса не го направиха невъзможен. Симфониците обаче измислиха начин да го изпълнят пред публика, използвайки Радиото. 

Концертът ще се проведе на същата дата, но не в зала „България“, а в Първо студио на БНР – без публика. Изпълнението ще се излъчи по програма „Христо Ботев“ същия ден от 19,30 ч. Диригент е Марк Кадин.

Премиерно ще прозвучи „Симфонична поема“ от Ценко Минкин, написана специално за Симфоничния оркестър на БНР, ще бъдат изпълнени също Петият концерт на Прокофиев и – в контекста на коронавируса – сюитата „Виелица“ от Георгий Свиридов.

„Виелица“ е вдъхновена от Болдинската есен на Пушкин, докато е в принудителна карантина в селцето Болдино заради епидемия от холера. За трите месеца там поетът пише „Бесове“, „Елегия“, „Моето родословие“, завършва романа в стихове „Евгений Онегин“, поемата „Цигани“ и „Приказка за попа и неговия слуга Глупан“. В Болдино той създава и цикъла „Повести на Белкин“ – пет кратки прозаични произведения, блестящи образци на пушкиновата проза. Сред тях е и сантименталната история от „Виелица“ за влюбеното момиче, което по случайност се омъжва за непознат.

Радиосимфониците съобщават, че закупените билети за концерта в зала „България“ могат да бъдат презаверени за следващия им концерт на 10 април. Може също и да бъдат върнати срещу представен касов бон в Рекламно-информационния център на БНР на бул. „Драган Цанков“ №4. Притежателите на абонаментни цикли за този сезон могат да върнат билета си само за този концерт по същия начин.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах