Симфониците от БНР с концерт без публика

Излъчват го по „Христо Ботев“

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г. - Симфониците от БНР с концерт без публика

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г.

Интересен концерт подготвяше Симфоничният оркестър на БНР за 13 март, докато правителствените мерки срещу коронавируса не го направиха невъзможен. Симфониците обаче измислиха начин да го изпълнят пред публика, използвайки Радиото. 

Концертът ще се проведе на същата дата, но не в зала „България“, а в Първо студио на БНР – без публика. Изпълнението ще се излъчи по програма „Христо Ботев“ същия ден от 19,30 ч. Диригент е Марк Кадин.

Премиерно ще прозвучи „Симфонична поема“ от Ценко Минкин, написана специално за Симфоничния оркестър на БНР, ще бъдат изпълнени също Петият концерт на Прокофиев и – в контекста на коронавируса – сюитата „Виелица“ от Георгий Свиридов.

„Виелица“ е вдъхновена от Болдинската есен на Пушкин, докато е в принудителна карантина в селцето Болдино заради епидемия от холера. За трите месеца там поетът пише „Бесове“, „Елегия“, „Моето родословие“, завършва романа в стихове „Евгений Онегин“, поемата „Цигани“ и „Приказка за попа и неговия слуга Глупан“. В Болдино той създава и цикъла „Повести на Белкин“ – пет кратки прозаични произведения, блестящи образци на пушкиновата проза. Сред тях е и сантименталната история от „Виелица“ за влюбеното момиче, което по случайност се омъжва за непознат.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Радиосимфониците съобщават, че закупените билети за концерта в зала „България“ могат да бъдат презаверени за следващия им концерт на 10 април. Може също и да бъдат върнати срещу представен касов бон в Рекламно-информационния център на БНР на бул. „Драган Цанков“ №4. Притежателите на абонаментни цикли за този сезон могат да върнат билета си само за този концерт по същия начин.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg