Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Симфониците от БНР с концерт без публика

Излъчват го по „Христо Ботев“

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г. - Симфониците от БНР с концерт без публика

Евгени Демаков, „Пушкин в Болдино“, 2015 г.

Интересен концерт подготвяше Симфоничният оркестър на БНР за 13 март, докато правителствените мерки срещу коронавируса не го направиха невъзможен. Симфониците обаче измислиха начин да го изпълнят пред публика, използвайки Радиото. 

Концертът ще се проведе на същата дата, но не в зала „България“, а в Първо студио на БНР – без публика. Изпълнението ще се излъчи по програма „Христо Ботев“ същия ден от 19,30 ч. Диригент е Марк Кадин.

Премиерно ще прозвучи „Симфонична поема“ от Ценко Минкин, написана специално за Симфоничния оркестър на БНР, ще бъдат изпълнени също Петият концерт на Прокофиев и – в контекста на коронавируса – сюитата „Виелица“ от Георгий Свиридов.

„Виелица“ е вдъхновена от Болдинската есен на Пушкин, докато е в принудителна карантина в селцето Болдино заради епидемия от холера. За трите месеца там поетът пише „Бесове“, „Елегия“, „Моето родословие“, завършва романа в стихове „Евгений Онегин“, поемата „Цигани“ и „Приказка за попа и неговия слуга Глупан“. В Болдино той създава и цикъла „Повести на Белкин“ – пет кратки прозаични произведения, блестящи образци на пушкиновата проза. Сред тях е и сантименталната история от „Виелица“ за влюбеното момиче, което по случайност се омъжва за непознат.

Фантастико

Радиосимфониците съобщават, че закупените билети за концерта в зала „България“ могат да бъдат презаверени за следващия им концерт на 10 април. Може също и да бъдат върнати срещу представен касов бон в Рекламно-информационния център на БНР на бул. „Драган Цанков“ №4. Притежателите на абонаментни цикли за този сезон могат да върнат билета си само за този концерт по същия начин.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах