Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Синът и племенникът на Валери Гергиев с общ концерт в София

Започват Софийски музикални седмици с над 50 прояви и нов директор

Диригентът Заурбек Гугкаев (вляво) и пианистът Абисал Гергиев ще излязат на сцената на Зала „България“ на 10 юни. - Синът и племенникът на Валери Гергиев с общ концерт в София

Диригентът Заурбек Гугкаев (вляво) и пианистът Абисал Гергиев ще излязат на сцената на Зала „България“ на 10 юни.

Двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития диригент Валери Гергиев пристигат за концерт у нас в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Това са големият син на Гергиев – Абисал, и племенникът му – Заурбек Гугкаев, които столичната публика ще види заедно на 10 юни в Зала „България“.

21-годишният Абисал Гергиев е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионална сцена през 2016 г. под диригентството на баща си и оркестъра на Мариинския театър. На 18 г. Гергиев-младши открива със солово изпълнение музикалния фестивал в Микели, Финландия. Абисал често свири с братовчед си Заурбек Гугкаев (35), син на сестрата на Валери Гергиев – Светлана. Предстоящият концерт в София не е първият на Гугкаев в България – младият музикант е дирижирал „Евгений Онегин“ в Софийската опера през 2016 г.

Третият гост в този концерт ще бъде цигуларят Теди Папаврами, който също е гостувал на българска сцена, свиил е със Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел. Албанецът започва кариерата си като дете чудо, излиза сцената още 5-годишен. Животът му се променя, когато го чува прочут френски флейтист и му урежда стипендия, така Папаврами заминава да учи в Парижката консерватория. Днес освен виртуозен цигулар, той е прочут и като преводач – на Исмаил Кадаре на френски език, играе и в киното, където си партнира с Катрин Деньов.

В концерта на албанеца и руските братовчеди ще прозвучат произведения на Сен-Санс, Скрябин и Чайковски. Събитието е част от новата фестивална поредица „Потомци следовници“.

Над 40 концерта и 50 прояви предстоят на „Софийски музикални седмици“ тази година. От 22 май до 1 юли столичната публика ще посрещне над 400 изпълнители от 14 държави. Ще бъдат изпълнени редица световни премиери и премиери за България, между тях е Тринадесетата соната на композитора Васил Казанджиев, която ще бъде изпълнена от пианистката Гергана Несторова.

Фестивалът ще отбележи с концерти редица годишини – 125 години от рождението на Петко Стайнов, 100 години от основаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, 100 години от рождението на Лили Атанасова, Астор Пиацола и Емил Караманов, 100 години от смъртта на Камий Сен-Санс, 80 години от рождението на Александър Шурбанов, Георги Костов и Михаил Пеков, 70 години от рождението на Велислав Заимов, 60 години от рождението на Ростислав Йовчев, 30 години на сцената Пламена Мангова.

Петдесет и второто издание на „Софийски музикални седмици“ започва с нов директор – музиковедът Момчил Георгиев. Той бе представен пред медиите от досегашния диектор на фестивала проф. Пламен Джуров, който отбеляза, че СМС е огледало на българския музикален живот и не е добре да се прави прави програма само от чужди звезди.

Пълна програма на „Софийски музикални седмици“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

Bookshop 728×90