VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Синът на Дж. Д. Селинджър показва реликви от живота на писателя

Изложба в Нюйоркската обществена библиотека представя оригинала на „Спасителят в ръжта“, набран на пишеща машина

Портрет на Селинджър, рисуван за издание на списание „Тайм“ от 1961 г. Илюстрация: Робърт Викри - Синът на Дж. Д. Селинджър показва реликви от живота на писателя

Портрет на Селинджър, рисуван за издание на списание „Тайм“ от 1961 г. Илюстрация: Робърт Викри

Когато писателят Джеръм Дейвид Селинджър умира през 2010 г., литературният му мениджър казва в изявление, „че в тон с неговото дългогодишно желание да защити своето лично пространство, няма да има поклонение“. Девет години по-късно завесата пред личния му живот се повдига, макар и слабо – Нюйоркската обществена библиотека организира голяма изложба, посветена на писателя, съобщава „Гардиън“.

Експозицията ще бъде открита на 18 октомври 2019 г., ще бъде с вход свободен и ще продължи 3 месеца. В нея ще може да се видят литературни реликви, сред които оригиналната версия на „Спасителят в ръжта“, набрана на пишеща машина. Ще бъде изложен и куфар с книги, стоял в спалнята на Селинджър и съдържащ томове от неговата лична библиотека.

Организатори на експозицията са синът на писателя, Мат Селинджър, съпругата му Колийн Селинджър и отдела на библиотеката за специални колекции.

Той бе известен с това, че държеше личният му живот да си остане личен, споделил е творбите с милиони, но за живота му и непубликуваните му мисли знаят една шепа хора, сред които и аз – казва Мат Селинджър в изявление. – Но докато знам, че той е бил баща само на две деца, има много, много читатели, които имат дълбока връзка с него, установена през творчеството му и които дълго време са искали да получат възможност да го опознаят по-добре.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вижте още: ВСИЧКО НЕПУБЛИКУВАНО ОТ СЕЛИНДЖЪР СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ПЕЧАТ

От сайта на обществената библиотека в Ню Йорк разбираме, че посетителите ще може да видят още фотографии от детството, младостта и по-късния живот на Селинджър, включително кадри от службата му в американската армия по време на Втората световна война. Ще бъде изложена и кореспонденцията му с приятели, колеги войници, писатели и редактори, между тях и Ърнест Хемингуей. Ще бъдат показани тефтери, паспорти, лични вещи като лули, очила и часовник, две пишещи машини, филмов прожектор, документи от службата му в армията…

Селинджър спира да публикува през 1960 г. С редки изключения отказва изяви пред медиите и срещи с читателите, по-ентусиазираните от които започват да го търсят в дома му в Ню Хемпшир. Най-популярната му творба, „Спасителят в ръжта“, излиза през 1951 г., от нея са продадени милиони копия по цял свят.

Сред най-интересните експонати в изложбата е непоказван досега текст от 1982 г., в който Селинджър описва себе си:

Аз съм професионален писател на разкази и романист. Пиша само и единствено художествена литература. Повече от 30 години аз живях и работех в провинциалния Ню Хемпшир. Тук съм женен и тук са отгледани двете ми деца. Пиша художествена литература със страст, съсредоточено и вероятно ненаситно, откакто станах на 15 г. Радвам се, като си представя, че рано или късно готовият продукт отива при идеалния читател, жив, мъртъв или още нероден, мъж, жена или нито едно от двете“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg