Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Синът на Кристо, природата и човешкият елемент

Сирил Кристо, който не желае да изгуби усещането от чудото на съществуването

Синът на Кристо - Сирил, е в творчески тандем със съпругата си Мари. Снимки: Личен архив - Синът на Кристо, природата и човешкият елемент

Синът на Кристо - Сирил, е в творчески тандем със съпругата си Мари. Снимки: Личен архив

Творческият екип Кристо и Жан-Клод е известен на всички. А чували ли сте за артистичния тандем Мари Уилкинсън и Сирил (Кирил) Кристо? Те биха могли да тръгнат по лесния път като деца на знаменитости, защото Сирил е син на най-прочутата двойка в съвременното изкуство (Кристо и Жан-Клод) – но двамата са избрали съвсем друга посока в живота.

Сирил Кристо – казано накратко, не е от хората, които биха се хванали на работа от 9 до 5. Той е поет, фотограф и автор на филми, който се кълне, че не би започнал нормална работа, защото не желае „да изгуби усещането от чудото на съществуването“, пише за него вестник „Ню Йорк таймс“.

Неговият филм от 1987 г. „Шев за времето“, който бе номиниран за „Оскар“, документира във вълнуващия стил на „синема верите“ чрез поредица от интервюта идеята, че обикновените хора могат да станат активисти и дипломати, работещи за каузата на световния мир, дори да нямат никакви политически ангажименти – просто обединени от нуждата си да осигурят безопасен свят за децата си и обществото.
Кристо и Жан-Клод Кристо, бащата и майката на Сирил, станаха известни с опаковането на сгради и мостове и украсяването на планински хребети, брегови линии и други естествени пространства с огромни парчета плат, което понякога изглеждат като пране, простряно да съхне от мистериозен гигант.

По-младият Кристо, който живее в Амагансет, Ню Йорк, често пътува до отдалечени краища на света със своите камери и дневници, за да изучава и наблюдава – от растения и сватбени ритуали до бамбукова архитгектура. Лесно е да си го представим да живее в Африка в скована от самия него колиба, пълна с книги и снимки.

„Възгледите за света на Сирил не са Западните възгледи – казва Джеси Неън, стар негов приятел. – Вместо да се вълнува от пари, бизнес и попкултура, Сирил предпочита да общува с природата. Фокусира се върху простия начин на живот – той, супата му мисо, малко билков чай върху рогозката и книга на Рилке в ръка.

В работата и разговорите си, Сирил е изключително амбициозен, като комбинира разкази за индианска мистика и племенни танци в Бутан със становища по всичко – от Майкъл Джордан до това как електронната поща отнема чудото от съвременния живот, често всичко това в едно и също изречение.

Фотографии на Сирил Кристо

Фотографии на Сирил Кристо и Мари Уилкинсън

Двамата с Мари Уилкинсън се запознават чрез общ приятел през август 1995 г. Тя доста прилича на него – много любопитна, чела много, пътувала много, невероятно гъвкава и интелигентна в разговор, готова на приключения… По Коледа Сирил Кристо й предлага да се оженят. Съвсем скоро тя напуска работата си и се включва в неговите проекти, свързани с фотографията и документалното кино. Следващите девет месеца пътуват около света, събирайки материал за новия му документален филм за създаването на митове. Интервюират аборигени в Австралия, изолирани племена в Тайланд, индуси на остров Бали и изкачват част от пътя към връх Еверест, като прекарват нощите в двоен спален чувал.

„Ти си на покрива на света, а небето е толкова близо и времето е толкова контрастно… – казва Мари. – Изведнъж всички неща, които образуват този свят, идват заедно – сезоните, силата на слънцето, луната, вятърът, дъждът, снегът, цветовете на планината. И просто осъзнаваш колко си малък в този свят и какъв късметлии сме, че сте заедно.“

Като екип те изследват и документират връзките между местните хора и природата на петте континента. Тяхната загриженост за климатичните промени, лошите страни на глобализацията и бъдещето на живота на Земята нараства, когато стават свидетели на суша, пожари и наводнения по света.

Първият им фотоалбум включва черно-бели снимки, нарича се Lost Africa: The Eyes of Origin („Изгубената Африка: Очите на произхода“) и показва екологични и други предизвикателства, с които се сблъскват племена от Етиопия до Намибия.

cyril

Cyril3

cyril4

С годините личната им тревота и професионалният им интерес – винаги здраво преплетени, се съсредоточават върху съдбата на слоновете. Втората им книга, „Ходеща гръмотевица: По стъпките на африканския слон“, е свидетелство, документ, поема и завещание за африканския слон.

През последните години, вече пътувайки заедно със сина си Лисандър, Сирил и Мари са се посветил на опазването на три застрашени биорегиона и техните емблематични представители в Арктика, африканската савана и горите на Индия. Проектът им се нарича In Predatory Light (В хищническа светлина).

Изглежда това, което вършат Кристо (вече без Жан-Клод) и Сирил Кристо с Мари – не е толкова различно, колкото изглежда на пръв поглед. Чрез изкуството бащата внася човешки елемент в природата, за да ни отвори очите за нейната красота и уязвимост. Синът пък се грижи да опази същата тази красота. Заради внука и идните поколения.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах