Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Синът на Тодор Колев: Бил е прекалено голям, за да го надвие системата

Като малък познавах баща си повече от телевизора, твърди Александър

„Мъчно ми е, че баща ми не може да види внучката си“, каза Александър Колев. - Синът на Тодор Колев: Бил е прекалено голям, за да го надвие системата

„Мъчно ми е, че баща ми не може да види внучката си“, каза Александър Колев.

„Бил е прекалено голям, за да го надвие системата“, обясни силата на Тодор Колев синът му Александър в първото си телевизионно интервю, което бе в предаването „Преди обед“ на Би Ти Ви в понеделник. Александър разказа за случаи от края на тоталитарния режим, когато Тодор Живков е канил актьора на съвети, за да го пита какво да правят. „Казвали са му – знаем, че системата не работи, но не и какво да направим – вие ходите напред-назад, културен човек сте, кажете ни“, казал Живков на Колев.

Синът на Адама си спомня често за баща си като гледа филмите му и слуша неговите песни: „Все се чудя – как ги е правил тия неща тогава, той все пак е бутал доста бариери, как го е правил по онова време, не знам“.

Александър Колев е барабанист, има група, с която свирят в столичните клубове. Вече е млад татко – първата му дъщеря, Изабела, се е родила в петък. Призна, че му е мъчно, че баща му не е успял да се порадва на внучката си, нито пък да присъства на сватбата със съпругата му Ани, която била няколко месеца след смъртта на Тодор Колев през февруари 2013-а.

„Мъчно ми е, но животът не пита, такива неща се случват. Аз му бях казал за Ани, той знаеше, че ще се женя. Почина на 15 февруари, а нашата сватба бе на 17 май. Той вече беше наистина много тежко болен“, казва Александър.

Тодор Колев бил строг баща. „Беше много зает, като малък го познавах повече от телевизора. Като се върнеше от представление в 10 часа вечерта, аз вече бях заспал. А когато не играеше и нямаше репетиция, си почиваше вкъщи – това беше времето, в което се пазеше тишина, не се вдигаше никакъв шум“, разказа Александър.

Въпреки че е държал да има лично пространство, актьорът се е грижил за децата си, държал е да знае какво става с тях и вкъщи, и в училище, следил е оценките им, дали учат, дали си пишат домашните.

„Беше адски дисциплиниран и отговорен – няма роля, която не е научавал наизуст, правеше го системно, всичко при него беше много подредено, беше немислимо например да закъснее за репетиция“, каза Александър, но описа и един от малкото случаи, когато Тодор Колев закъснял с половин час за представление на Крикор Азарян. Режисьорът го подгонил на паркинга до театъра, докато в залата ги очаквал каймакът на политическия елит по онова време.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg