Софийска филхармония МЕГАБОРД

Синдикатът във Филхармонията: Найден Тодоров не полага усилия да увеличи заплатите ни

Музикантите настояват, че работят на пълен работен ден с часове за самоподготовка вкъщи

Софийската филхармония, начело с Найден Тодоров на диригентския пулт, на концерт във Фирсен, Германия, на 7 ноември тази година. Снимка: Виктория Вучева/Софийска филхармония - Синдикатът във Филхармонията: Найден Тодоров не полага усилия да увеличи заплатите ни

Софийската филхармония, начело с Найден Тодоров на диригентския пулт, на концерт във Фирсен, Германия, на 7 ноември тази година. Снимка: Виктория Вучева/Софийска филхармония

На върха на вероятно най-големите успехи, които в 95-годишната си история е имала, Софийската филхармония обяви стачка. Дни след завръщането си от турне в Австрия и Германия, музикантите поискаха 70% увеличение на заплатите. И ако не бъдат удовлетворени исканията им, заявяват готовност за ефективни стачни действия. Не изключват и отказ да свирят, ако не видят усилия от страна на директора Найден Тодоров за решаването на този проблем.

„Финансовото състояние на институция е много добро, приходите от продажба на билети са много добри. Но според нас директорът не полага достатъчно усилия за увеличаване на заплатите на служителите“, заяви Мартин Илиев, синдикалният лидер в институцията.

Вижте още: СТАЧКА В СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ ЗА 70% ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Исканията си музикантите са поставили пред директора преди малко повече от година, през септември 2022 г. Тогава настояват възнагражденията им да са спрямо размера на средната работна заплата за София – тоест около 60% увеличение.

„Но това искане не беше уважено от директора – посочи Илиев. – От тогава досега получихме едно-единствено увеличение с 10% през август тази година, което не може да покрие ръста на инфлацията.

Заплатата във Филхармонията да стане колкото средната работна заплата в София беше една от целите на директора Найден Тодоров, които си постави при встъпването му в длъжност при първия му мандат. Миналата година, знаете, че имаше конкурс за директор (спечелен отново от Найден Тодоров – бел. авт.), и ето че това обещание не беше изпълнено. Година по-късно средната работна заплата във Филхармония се равнява на 55% от средната заплата за София.

От там тръгват нашите искания. 70% увеличение на заплатата са актуализираните ни искания, на базата на отчетената инфлация за тази година.

Според финансовите отчети на Филхармонията за миналата година, които получихме от Министерството на културата, е имало възможност да ни бъдат увеличени заплатите, но това не е направено.“

На въпрос на „Площад Славейков“ искането за увеличение на заплатата на колко часа положен труд се равнява, Мартин Илиев отговори:

„Тук трябва да се разбере спецификата на труда на музикантите. Трудът, който полагаме, не е само този, който се отчита в репетиционната дейност. Трудът, който полагат музикантите, е 8-часов. Той е разделен на до 5 часа репетиционно време и до 3 часа самодготовка. Самоподготовката много често се забравя от работодателите и те не я отчитат като отработено време. Тя е вписана в нашия вътрешен правилник, в браншовия колективен трудов договор също я има. Само че това, което се представя при вас като цифри, не е обективно – по документи тези 4,5 часа труд се равняват на 8 часа труд, защото има 3 часа самоподготовка. Всеки музикант, преди да седне зад пулта за изпълнение, той е длъжен да се самоподготви, за да може когато диригентът излезе отпред за репетиция, целият оркестър да е готов с научен материал“.

На въпрос колко души обичайно са ангажирани седмично с концерт от целия състав от 126 човека, отделно и колко произведения въобще в класиката включват участието на 126 изпълнители на сцената, Мартин Илиев разясни:

„Хората, които са на сцената, се определят от директора на института. Дали ще има 16 или 12 първи цигулки, това го решава ръководството. Уплътняването на работното време не зависи от нас, това е функция на работодателя“.

Всъщност, участие в съставянето на програмата има и Художествената комисия в оркестъра.

„Виждам, че сте запозната, обаче Художествената комисия приема произведенията, но не и съставите“,  посочи Илиев.

Все пак има стандарти от колко музиканти се изпълнява едно произведение и трудно може да се допусне от професионалисти камерно произведение като „Малка нощна музика“ от Моцарт да бъде изпълнявано от целия състав на оркестъра.

„По-скоро обратна е тенденцията – смята Илиев. – Произведения, които изискват мащабни състави, се изпълняват в намален състав.“

На въпрос увеличението на заплатите единствената цел ли е на стачката, синдикалистът от Филхармонията отбеляза:

„Не, ние имаме множество належащи проблеми. Но най-основният е увеличението на заплатите. Имаме несъгласие и за отчитането на работното време. Нашето работно време е 8 часа – това, че някои институти имат 4 часа самоподготовка и 4 часа репетиционен период, не означава, че се трудим само 4 часа. Освен това искаме да се спазват и почивните дни, натовареността на оркестъра да е съобразена. Може да видите през месец ноември колко концерта имаме, пътуваме и на турнета, имаме концерти и в София“.

Понеже непрекъснато се изтъкват като цел заплатите в Софийската опера, попитах колко ли би издържал един музикант от Филхармонията на работното време на Операта, където работят на 4 сцени, а произведенията, които изпълняват, нерядко надхвърлят 3 часа, а във Филхармонията обичайно са 90 мин., Мартин Илиев отбеляза:

„Несравнимо да се прави съпоставка. В един симфоничен оркестър всяка седмица се слагат нови и нови произведения, а в Операта голяма част от репертоара е един и същ. Да, те също правят репетиции всеки ден, но за един спектакъл е едно, а когато се прави поредица от репетиции само за един концерт е съвсем различно. Ние искаме адекватно заплащане за нашия труд и за това, че сме национален институт“.

Мартин Илиев обясни, че искат да се спазва правилниците и разпоредбите, както е записано в браншовия колективен договор като работно време – до 5 часа за самоподготовка и до 3 часа за концерт или спектакъл. Репетициите на сцена са включени в 5-те часа подготовка.

На въпрос колко часа месечно държат да работят, спрямо 160-те часа в трудовото законодателство, Илиев подчерта, че часовете им пак излизат толкова, като се добавят и часовете за самоподготовка. Друг е въпросът дали всеки от музикантите полага въпросните часове за самоподготовка извън Зала „България“.

Илиев изтъкна несъгласието на музикантите с изказването на Найден Тодоров в края на концерта в неделя вечерта от сцената, че проблемът е в ниския процент за култура, заложен в държавния бюджет – 0,4%:

„Ние не протестираме срещу това, срещу политики, нашият протест е срещу разпределението на средства от разпределителя, какъвто е директорът на института, който за нас не полага необходимите усилия да разпределя бюджетните средства в посока увеличение на възнагражденията на служителите.

Нека да се отбележи, че никой не иска да отнеме солистите, възможността на публиката да се наслади на изпълненията на световноизвестни солисти. И тук не става дума 100% от средствата да се разпределят за заплати на служители. Трябва приоритетно да се обезпечат заплатите на служителите в Софийската филхармония, защото както отбелязва директорът, те са обидно ниски – ами те зависят от него. След като бъдат обезпечени, останалите средства да бъдат за дейност, да се покриват хонорарите на изпълнителите“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg