Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Синелибри“ ни кани в петото измерение

Кино-литературният фестивал ще се проведе в седем града от 5 до 20 октомври

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Петото измерение“. - „Синелибри“ ни кани в петото измерение

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Петото измерение“.

Петдесет години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на естествоизпитателя и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес ще отбележи от 5 до 20 октомври кино-литературният фестивал „Синелибри“. Тази година изданието ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение“.

Петдесет филма ще бъдат представени в рамките на фестивала – завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за прочути артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Организаторите загатват и за заглавие на Стенли Кубрик, но не разкриват детайли.

Сред акцентите тази година е конкурсът за късометражни филми „CineLibri Short Movie Official Competition“ с награден фонд, който протича паралелно с фестивала. Селекцията тепърва предстои. Най-сполучливите филми ще бъдат показани на 20 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

Нововъведение тази година е международният уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий“ с участието на сценаристката Линда Сийгър, литературния агент Джулиан Фрийдмма и българския продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език, тъй като се очаква международен интерес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах