Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Синелибри“ ни кани в петото измерение

Кино-литературният фестивал ще се проведе в седем града от 5 до 20 октомври

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Петото измерение“. - „Синелибри“ ни кани в петото измерение

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Петото измерение“.

Петдесет години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на естествоизпитателя и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес ще отбележи от 5 до 20 октомври кино-литературният фестивал „Синелибри“. Тази година изданието ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение“.

Петдесет филма ще бъдат представени в рамките на фестивала – завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за прочути артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Организаторите загатват и за заглавие на Стенли Кубрик, но не разкриват детайли.

Сред акцентите тази година е конкурсът за късометражни филми „CineLibri Short Movie Official Competition“ с награден фонд, който протича паралелно с фестивала. Селекцията тепърва предстои. Най-сполучливите филми ще бъдат показани на 20 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

Нововъведение тази година е международният уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий“ с участието на сценаристката Линда Сийгър, литературния агент Джулиан Фрийдмма и българския продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език, тъй като се очаква международен интерес.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3