„Синелибри” с ново мото и твърди дати

Формата на събитието може да претърпи промяна в зависимост от епидемичната обстановка

Ако се появи втора вълна на коронавируса, откриването на фестивала е възможно да се пренесе онлайн. Снимка: „Синелибри“ - „Синелибри” с ново мото и твърди дати

Ако се появи втора вълна на коронавируса, откриването на фестивала е възможно да се пренесе онлайн. Снимка: „Синелибри“

Кинофестивал „Синелибри“ ще има, макар и в по-различна форма, съобщиха организаторите. Датите за провеждане няма да се променят – фестивалът ще се проведе от 18 октомври до 8 ноември. Засега се предвижда филмите от селекцията да се излъчват само в арткината, а не в големите синеплекси, съобщиха организаторите пред „Площад Славейков“. 

Кинофорумът ще се проведе както обикновено – с международно жури и конкурсна програма, но формата на фестивала ще зависи от динамиката на развитие на епидемиологичната обстановка. Обмисля се и вариант, при който част от фестивала да се пренесе онлайн, ако се появи втора вълна на вируса.

Основната разлика от предишни години е проблемът с премиерите на филми. Тъй като „Синелибри“ показва само нови продукции, възможно е да има разминаване с датите на премиерите на много световни продукции, които бяха отложени заради коронавируса.

През 2020 кинофестивалът ще бъде посветен на няколко големи годишнини – 170 години от смъртта на Балзак, 250 години от раждането на Лудвиг ван Бетовен, 150 години от смъртта на Чарлс Дикенс и др. Филмите от програмата ще се излъчват под мотото „Възпитание на чувствата“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах