Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Синодът осъжда гей парада: Това е пропаганда на хомосексуалността

Църквата против „опитите да се наложат греховните прояви като „норма”, като повод за гордост и „пример” за подражание“

Светият Синод подкрепя писмото до кмета Йорданка Фандъкова „срещу провеждането на подобна публична демонстрация на хомосексуалната идентичност и претенции за особени привилегии за определени групи граждани“. - Синодът осъжда гей парада: Това е пропаганда на хомосексуалността

Светият Синод подкрепя писмото до кмета Йорданка Фандъкова „срещу провеждането на подобна публична демонстрация на хомосексуалната идентичност и претенции за особени привилегии за определени групи граждани“.

Гей парадът е пропаганда на хомосексуалността, обяви в изявление на сайта си Българската православна църква. Позицията на владиците е по повод предстоящото шествие „София Прайд“ в събота и идва дни след манифеста, който публикуваха срещу ересите, между които поставиха йогата и дъновизма. Според Синода, хомосексуалността е противоестествена страст, която вреди на личността, семейството и обществото.

Вижте пълния текст на изявлението: 

В отговор на множество запитвания и тревожни сигнали по повод организирания на 27 юни гей-парад, Светият Синод оповестява, че многократно заявяваната през годините принципна позиция на БПЦ по повод тези прояви остава непроменена.

Нашето неотменимо убеждение е, че хомосексуалността е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното.

Водена от разбирането, че Бог е дарил човека с лична воля и свобода сам да избира доброто, Църквата зачита частния живот и свободния избор на човека, като припомня думите от Свещеното Писание, че трябва да се ръководим в своите решения и действия от принципа „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно” (1 Кор. 6:12).

Православната църква счита за свой неизменен дълг да свидетелства за истината и утвърждава традиционните нравствени ценности като основа за личния и обществен морал. Тези ценности са богоустановени и неизменни, валидни за всяко време и всяко място и спекулирането с някакви „модерни” и „нетрадиционни” стандарти за човешката сексуалност и морал са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани. Църквата решително осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат греховните прояви като „норма”, като повод за гордост и „пример” за подражание.

Българската православна църква подкрепя оповестеното Открито писмо до кмета на Община София Йорданка Фандъкова от български общественици, интелектуалци и журналисти по повод провеждането на поредния гей-парад в българската столица и призовава общинските власти да се вслушат в разумните и напълно основателни аргументи срещу провеждането на подобна публична демонстрация на хомосексуалната идентичност и претенции за особени привилегии за определени групи граждани.

Светата Православна църква отправя гореща молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, „но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив” (Йез. 33:11), да даде начин на покаяние на всички, които се намират под действието на заблуди и страсти, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Църква на лицемерието

ДС