Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сирийска майка, хваната в капана на обсаден град – героиня на „Марвъл“

Сцена от комикса „Майка от Мадая“ на „Марвъл“. - Сирийска майка, хваната в капана на обсаден град – героиня на „Марвъл“

Сцена от комикса „Майка от Мадая“ на „Марвъл“.

В дългата си история издателство „Марвъл” издава много комикси, посветени на актуалните конфликти по света. През Втората световна война те публикуват прочутия комикс, в който Капитан Америка удря Хитлер с юмрук в лицето. В крак с традициите си компанията е започнала съвместен проект с ABC за продуцирането на невероятен комикс – достъпен безплатно онлайн – за сирийска майка със свърхчовешко търпение и майчински инстинкт, съобщава „Индипендънт“.

Наречен „Майка от Мадая”, комиксът, основаващ се на действителни събития, описва майка на пет деца, хваната в капана на обсадения сирийски град Мадая. Тази година десетки жители на града са загинали от глад и малцина успяват да поддържат контакт с външния свят.

Мадайската майка е персонаж, вдъхновен от неизвестна по име жителка на град, успяла да се свърже с журналистите от ABC и да им разкаже детайли от борбата си за оцеляване в серия текстове.

„Телата ни са отвикнали от храна – казва тя. – Децата ми гладуват, но получават остри стомашни болки, когато се случи да се нахранят, защото телата им вече не са способни да усвоят храната – от толкова много време сме в това положение.”

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Художникът Далибор Таладжич коментира, че комиксът не трябва да се възприема като сензация:

„Не исках да правя поредния вонен комикс. Исках да нарисувам комикс за гледната точка на цивилните, които наистина са безпомощни. Не могат да направят нищо. Просто чакат войната да отмине – или да загинат.”

Таладжич, известен най-вече с работата си над „Дедпул”, добавя:

„Става дума за майка, но не само за конкретната, а за всяка майка и за всяко семейство.”

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах