POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Палмира отвоювана от ИД. Какво остана от нея (видео)

Храмовете на Баал-Шамин и Бел, както и Триумфалната арка действително вече ги няма

Театърът в Палмира е запазен, а щетите по руините, според властите, не са толкова тежки, колкото се очакваше. Потвърждава се обаче, че три емблематични здания са безвъзвратно загубени. - Палмира отвоювана от ИД. Какво остана от нея (видео)

Театърът в Палмира е запазен, а щетите по руините, според властите, не са толкова тежки, колкото се очакваше. Потвърждава се обаче, че три емблематични здания са безвъзвратно загубени.

Сирийският президент Башар Асад може да се похвали с голяма победа – в неделя правителствените сили, подкрепени от руски въздушни удари и ливански милиции, са успели да изтикат Ислямска държава от Палмира. Повторното завземане на античния град, известен с руините си на над 2000 години, е краят на триседмична операция за превземането за града, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Невестата на пустинята“, както са наричали през вековете мястото, бе в ръцете на ислямистите от ИД от месец май миналата година.

Загубата на контрола над Палмира е сред най-големите отстъпления на Ислямска държава – от самото създаване на халифата през 2014 г. А също и поредният знак, че „групировката е отслабила значително хватката си в Ирак и Сирия след атаките на армията на Асад и подкрепените от САЩ кюрдски и арабски сили”, пише „Вашингтон пост“ .

От Сирийската обсерватория за човешки права съобщават, че въпреки наличието на отделни сблъсъци, важната победа на сирийската армия в града е потвърдена. Асад определи случилото се като „важно постижение и ново доказателство за ефективността на стратегията на сирийската армия и нейните съюзници във войната против тероризма“, пише и „Индипендънт“.

Отвоюването на града означава, че сега твърденията на Асад за решителната роля на правителствените сили в битката срещу джихадистите от Ислямска държава ще звучат доста по-достоверно.

„Нашата армия, с помощта на съюзниците ни, е единствената ефективна сила, способна да се бори с тероризма и да го елиминира“, се казва в официално изявление на сирийската армия.

Битката демонстрира и колко голямо значение са изиграли ударите на руската авиация за войната в Сирия, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. Това наблюдение правят и от британския „Гардиън“.

Кадър от 27 март показва театъра в сирийския град, запазен в състоянието, в което го познаваме. Въпреки че още не е съвсем ясно какви точно щети са нанесли джихадистите на античните останки, по първоначални сведения правителствените сили са приятно изненадани от видяното.

„Очаквахме да е много по-лошо. Но това, което виждаме, изглежда общо взето добре – казва генералният директор, отговорящ за опазването на античността, Мамун Абдулкарим пред АФП. – Можеше напълно да сме изгубили Палмира.“ 

Оптимизмът му не се споделя от всички. Бойците от Ислямска държава „са нанесли на руините щети, които не може да бъдат компенсирани“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ Халед Ал-Хомси, неправителствен активист, родом от Палмира.

На видео, заснето от въздуха чрез дрон и публикувано от „Асошиейтед прес“, се вижда, че три от емблематичните постройки на Палмира действително са унищожени – както през месеците от Ислямска държава обявяваха. Това са храмовете на Бел и Баал-Шамин, съответно на 2000 и 2200 години, както и Триумфалната арка – три здания, считани преди нашествието на джихадистите за едни от най-добре запазените от Античността.

Вижте още: СБОГОМ НА КУЛТУРАТА В ПАЛМИРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90