Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Граждани срещу изложба с препарирани животни в Ермитажа

Протести, предизвикани от инсталацията „Карнавалът на убитите улични кучета“

Висящите препарирани кучета и котки в изложбата предизвикаха възмущение сред част от публиката в Новия Ермитаж. - Граждани срещу изложба с препарирани животни в Ермитажа

Висящите препарирани кучета и котки в изложбата предизвикаха възмущение сред част от публиката в Новия Ермитаж.

Като „безкултурие“ и „пагубна за детското съзнание“ бе определена изложбата „Ян Фабр: рицар на отчаянието, воин на красотата“, открита на 21 октомври в Новия Ермитаж в Санкт Петербург. Присъствието на препарирани котки, кучета и зайци в инсталациите на белгийския художник предизвика възмутени отзиви в социалните мрежи и настояване изложбата да бъде прекратена. В Инстаграм стартира хаштаг #pozorermitazhu (позор за Ермитажа). 

На 11 ноември ръководителят на отдела за съвременното изкуство в Ермитажа Дмитрий Озерков обяви, че музеят няма да закрие експозицията, въпреки протестите.

Ние не смятаме, че тази изложба нарушава по някакъв начин правата на животните, както и на тези, които ги обичат, а точно обратното“, заяви Озерков.

От руското Министерство на културата излязоха с изявление:

Държавният музей Ермитаж, както и други руски музеи, имат достатъчно широка независимост и свобода и определят сами своите приоритетите на изложбената си дейност, тематична насоченост и художествените решения и дизайн. В тази смисъл съгласуването с Министерството на културата, не е необходимо изискване“.

От ведомството отбелязват, че всяка изложба е „не само висока мисия, но и определена зона на отговорност за музея, за той може и трябва да носи отговорност“. Междувременно от музея организираха беседи за творчеството на Ян Фабр.

Ян Фабр, „Глава X“

Ян Фабр, „Глава X“

Инсталацията с кучета и котки в изложбата на Ян Фабр

Инсталацията „Карнавалът на умрелите улични кучета“

Фабр е сред прочутите художници на нашето съвремие. С творбите си той се опитва да говори за живота и смъртта, физическата и социална метаморфоза и за природата на жестокостта, присъща както на животинския, така и човешкия свят. В произведенията си той използва черупки на бръмбари, скелети, рога, препарирани животни. Художникът неведнъж е обяснявал пред журналисти, че използва в инсталациите си само бездомни кучета и котки, намерили смъртта си по улиците и пътищата.

Ян Фабр на откриването на изложбата в Ермитажа

Ян Фабр на откриването на изложбата в Ермитажа

Протестите срещу неговата изложба в Новия Ермитаж – сграда, разположена зад Стария Ермитаж, част от арт комплекса – са поредните проявления на съпротива срещу съвременното изкуство в Русия. В края на септември в Москва членове на гражданската организация „Офицерите на Русия“ нахлуха в изложбена зала и принудиха управата на галерията да закрие преждевременно фотографската изложба „Джок Стърджис. Без смущение“. Тогава нито Министреството на културата, нито прокуратурата реагираха срещу произвола над художествения живот.

Ян Фабр, „Aнгел с разперени ръце“

Ян Фабр, „Aнгел, разтворил ръце“

В края на октомври на VII конгрес на Съюза на театралните дейци в Русия известния режисьор Константин Райкин направи остро изказване против цензурата в изкуството и опитите на различни организации да посягат на творческата свобода на артистите. Той спомена изложбата на Стърджис и още няколко подобни случая в други градове, в един от които местни църковни служители бяха принудили театър да отмени представления на рокоперата „Исус Христос Суперзвезда“.

Разни групички на уж оскърбени от нещо хора закриват изложби, свалят спектакли, държат се най-нагло, а властите – някак много странно остават неутрални – дистанцират се“, коментира народният артист на Русия Константин Райкин.

В случая с Ермитажа засега художествената институция печели пред наранените граждански чувства. Но пък оскърбените и възмутените не са бивши и настоящи офицери, а природолюбители и защитници на правата на животните. И този път Министерството на културата не взе отношение, но поне защитиха правото на галериите сами да определят изложбената си политика.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg