Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Скандалът около „Вяра и общество“ заради вътрешен конфликт на интереси?

Две предавания за религия влизат в пряка конкуренция по БНТ1

Според водещия Горан Благоев в момента тече „стъпаловидна процедура” по отстраняването на „Вяра и общество” от ефир. Снимка: Стопкадър от предаването - Скандалът около „Вяра и общество“ заради вътрешен конфликт на интереси?

Според водещия Горан Благоев в момента тече „стъпаловидна процедура” по отстраняването на „Вяра и общество” от ефир. Снимка: Стопкадър от предаването

Готви ли се отстраняването на „Вяра и общество“ от програмата на БНТ1? Този въпрос оставя пост на водещия Горан Благоев в страницата на предаването във Фейсбук.   

„Току що-разбрах, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ1 Ивайло Огнянов е свалил от програмната схема на националната телевизия летните повторения на „Вяра и общество“ – пише Благоев. – Досега, години наред, поради нужда от икономии БНТ излъчваше на запис сборни издания на предаването. Така беше планирано и през тази година. Съгласно отпуснатия ни бюджет за второто тримесечие „Вяра и общество“ приключи оригиналните си излъчвания на 6 юни, след което трябваше да започне излъчването на летните повторения – 13 на брой до 5 септември. (…) За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ1 Ивайло Огнянов. Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговия край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ.“

Подозренията на водещия може би имат основание, още повече, че другото предаване на религиозна тематика на националната телевизия – „Домът на вярата“ – ще върви и през лятото. Продуцент на дублиращото предаване е програмният директор на БНТ Ивайло Огнянов.

„Домът на вярата”, което се излъчваше по БНТ2, от края на 2019 г. е прехвърлено в сутрешния неделен блок на основния канал на националната телевизия. Бюджетът за него отскоро вече също е част от бюджета на БНТ 1.  „Домът на вярата” влиза в пряка конкуренция с „Вяра и общество” – предаване, стартирало по Канал 1 през 2005 г. с водещ и продуцент Горан Благоев.

„Домът на вярата” освен това се ползва с подкрепата на Светия Синод, който през 2016 г. забрани на своите клирици да се появяват в предаването на Благоев заради критични коментари на журналиста по отношение на канонизацията на Свети Серафим (Соболев), архиепископ, оглавявал руските православни общини в България от 1921 г. до 1950 г. Тогава Горан Благоев даде ефирно време на доцентката по история д-р Лизбет Любенова, която заяви, че Серафим Соболев е давал сведения на църквата в Съветския съюз за българските митрополити, „за техните икуменически нагласи”, както и за предложението му до Москва „да бъдат сринати 11-те български епархии и сведени до шест, защото всички духовници в тях са схизматици и икуменисти”.

Оттогава Българската православна църква е против предаването „Вяра и общество”, което разглежда духовните въпроси от гледна точка на обществения интерес към тях и дава трибуна на представители на всички религии.

„Домът на вярата” от друга страна, е предаване, което се ползва с доверието на Синода. Наскоро новата за БНТ1 поредица получи и награда на Международния фестивал за православно кино „Вечевой колокол“ в гр. Краснодар, Русия.

Горан Благоев заяви пред „Площад Славейков”, че в момента тече „стъпаловидна процедура” по отстраняването на „Вяра и общество” от ефир. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обаче твърди друго – пред „Клуб Z” той казва, че предаването „не е свалено, нито ще се сваля, докато аз съм директор“, но пред същата медия намеква, че Благоев е нарушил трудовия си договор, както и етичния кодекс на медията, като е публикувал лично изявление на официалната страница на предаването във Фейсбук.

Новата програмна схема на БНТ ще стане ясна през септември. Тогава окончателно ще се разбере дали „Вяра и общество” остава на екран и дали ще бъде със същия водещ.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах