Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Скандалът с българското предложение за „Оскар“ влезе в американска медия

„Дедлайн“ разказва как е бил избран „Страх“

Светлана Янчева в сцена от „Страх“ на режисьора Ивайло Христов - Скандалът с българското предложение за „Оскар“ влезе в американска медия

Светлана Янчева в сцена от „Страх“ на режисьора Ивайло Христов

Споровете покрай избора на българското предложение за „Оскар“ се разчуха и извън страната. Специализираният американски сайт за кино „Дедлайн“ публикува пространна статия, в която са изложени различните гледни точки към скандала. Филмът, който ще се бори за номинация на Американската филмова академия, е „Страх“ на Ивайло Христов, стана ясно по-рано през седмицата.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ: БЪЛГАРИЯ ПОСИЧА ФИЛМИТЕ С ШАНС ЗА „ОСКАР“

ПРОФ. БОЖИДАР МАНОВ: „СТРАХ“ Е НАЙ-АНТИРАСИСТКИЯТ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ

Скоро след като Националният филмов център съобщи новината, в публичната среда се разрази спор, който засегна не толкова самия избор от творческа гледна точка, а се съсредоточи върху процедурата по гласуване на седемчленната комисия към НФЦ. Режисьорът аниматор Теодор Ушев, един от членовете, изтъкна в свой пост във Фейсбук поколенческите различия, оказали влияние при взимането на решението, и заяви, че България страда от „системен расизъм, системен сексизъм и културен дениализъм“. Вотът би следвало да бъде „нелегитимен“, по думите му, тъй като само петима от седемте членове са присъствали лично на заседанието на комисията, а останалите са дали вота си по-рано. Тъкмо тези два гласа са наклонили везните в полза на „Страх“, а не на основния му конкурент „Жените наистина плачат“, който бе представен в Кан по-рано през годината.

Хронологията на скандала в „Дедлайн“ е проследена от Нели Андреева, eдин от главните редактори на изданието с ресор телевизия. Ушев, изтъква тя, е най-успешният сред членовете на комисията: режисьорът живее и работи в Канада, член е на Американската филмова академия и анимационният му филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2016 г.

Публикацията на Ушев предизвика отговори от Светла Ганева и Любомир Халачев, членове на комисията, както и от проф. Божидар Манов, неин председател. Мина Милева и Весела Казакова, режисьорките на „Жените наистина плачат“, обвиниха комисията в „наказателен вот“ срещу тях самите и срещу актрисата Мария Бакалова, която е в главната роля във филма.

В интервю за „Площад Славейков“ Ушев обясни, че няма нищо против „Страх“, но от маркетингова гледна точка другото заглавие има по-големи шансове за номинация.

ТЕОДОР УШЕВ: ПИСНА МИ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ НА ОСКАРИТЕ ДА БЪДЕ ПОЧЕТНО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах