Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

Министерството на културата събира експерти, които да разработят механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“ - Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“

Производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство ще бъдат обсъдени на работна среща в Министерство на културата на 13 юли, организирана от министър Боил Банов. Поводът е случаят с фалшивите картини в столичната галерия „Структура“. Броени дни след откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ стана ясно, че немалка част от произведенията от колекцията на Николай Неделчев не са автентични – и 12 дни по-късно бяха свалени и предадени за разследването.

В срещата в министерството ще участват представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Ще бъдат набелязани мерки и ще се вземат конкретни решения, необходими за иницииране на промени – на срещата ще се реши в кои закони и кои институции ще регулират частния арт пазар.

Усъвършенстването на законовите и подзаконовите нормативни актове, координацията между заинтересованите институции и неправителствени организации, контролната дейност и обменът на информация ще допринесат за разработването на механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати на българското изобразително изкуство“, се казва в изявлението от културното министерство.

Америка за България

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах