VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

Министерството на културата събира експерти, които да разработят механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“ - Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“

Производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство ще бъдат обсъдени на работна среща в Министерство на културата на 13 юли, организирана от министър Боил Банов. Поводът е случаят с фалшивите картини в столичната галерия „Структура“. Броени дни след откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ стана ясно, че немалка част от произведенията от колекцията на Николай Неделчев не са автентични – и 12 дни по-късно бяха свалени и предадени за разследването.

В срещата в министерството ще участват представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Ще бъдат набелязани мерки и ще се вземат конкретни решения, необходими за иницииране на промени – на срещата ще се реши в кои закони и кои институции ще регулират частния арт пазар.

Усъвършенстването на законовите и подзаконовите нормативни актове, координацията между заинтересованите институции и неправителствени организации, контролната дейност и обменът на информация ще допринесат за разработването на механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати на българското изобразително изкуство“, се казва в изявлението от културното министерство.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg