Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

Министерството на културата събира експерти, които да разработят механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“ - Скандалът в галерия „Структура“ провокира законодателни промени

30 май 2019 г., откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“. Картините на заден план се оказаха фалшификати. Снимка: Галерия „Структура“

Производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство ще бъдат обсъдени на работна среща в Министерство на културата на 13 юли, организирана от министър Боил Банов. Поводът е случаят с фалшивите картини в столичната галерия „Структура“. Броени дни след откриването на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ стана ясно, че немалка част от произведенията от колекцията на Николай Неделчев не са автентични – и 12 дни по-късно бяха свалени и предадени за разследването.

В срещата в министерството ще участват представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Ще бъдат набелязани мерки и ще се вземат конкретни решения, необходими за иницииране на промени – на срещата ще се реши в кои закони и кои институции ще регулират частния арт пазар.

Усъвършенстването на законовите и подзаконовите нормативни актове, координацията между заинтересованите институции и неправителствени организации, контролната дейност и обменът на информация ще допринесат за разработването на механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати на българското изобразително изкуство“, се казва в изявлението от културното министерство.

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах