Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скандали прогониха Рикардо Мути и от Римската опера

Конфликти и недостатъчно финансиране отровили атмосферата

73-годишният диригент Рикардо Мути не издържа и в Римската опера. - Скандали прогониха Рикардо Мути и от Римската опера

73-годишният диригент Рикардо Мути не издържа и в Римската опера.

Големият италиански диригент Рикардо Мути отказа да работи по две опери, включени афиша на новия сезон на Римската опера. Това са „Аида“ на Джузепе Верди и „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Премиерата на първия спектакъл трябваше да бъде на 27 ноември, а на втория – през пролетта на 2015-а, съобщиха италианските медии.

Мути е взел това решение заради враждебната обстановка, която цари напоследък в Римската опера – колективът е раздиран от конфликти, а финансирането постоянно намалява. „Там няма условия, които да ми създадат необходимото спокойствие за пълноценна работа“, заяви маестрото, който е диригент на Чикагския симфоничен оркестър, а в периода 1986 – 2005 г. ръководи Миланската Скала.

Протестът на Рикардо Мути не е първият в Римската опера. През лятото част от артистите саботираха премиерата на операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини. Тогава оркестърът отказа да акомпанира на певците. Подобна стачка имаше и през януари.

Римската опера е в криза от няколко години заради съкращенията на държавното финансиране. През този период творческото ръководство и администрацията се смениха неколкократно. Последваха масови уволнения както на творческия, така и на техническия персонал. Рикардо Мути работи за Римската опера от 6 години.

Около Мути скандалите не са инцидентни. Знаменитията диригент напусна позорно Миланската скала, прогонен от състава.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg