Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скъп за Пикасо портрет на любимата му за пръв път на търг

Художникът приживе не продава „Спящата жена“, пази я за себе си

„Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Репродукция: „Сотбис Лондон“ - Скъп за Пикасо портрет на любимата му за пръв път на търг

„Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Репродукция: „Сотбис Лондон“

Изящен портрет на Мари-Терез Уолтър, муза и любима на Пикасо, ще бъде предложен за пръв път на търг. Произведението от 1931 г., рисувано с въглен, художникът е пазел за себе си до деня на смъртта си.

Творбата хвърля светлина върху една от най-големите любовни истории на ХХ в., създадена е по времето, когато връзката между художника и Уолтър все още се пази в тайна от обществото, отбелязва „Гардиън“.

Това е „абсолютно съкровище, изключителна красота“, коментира Хелена Нюман, ръководител на отдела на „Сотбис“ за импресионистично и модерно изкуство.

„Пикасо е използвал техника, която дава на работата невероятна интимност – отбелязва Нюман. – Като че ли ръката му я е галила, докато е рисувал. Творбата е възхитителна, напомня на великите ренесансови картини и същевременно е толкова модерна, свободна, спонтанна и директна. Все едно надниквате над рамото му, докато я рисува.

По онова време Пикасо е на 45, в плен на нещастен брак. Влюбва се в 17-годишната Уолтър още първия път, в който я вижда през прозореца на магазина „Галери Лафайет“ през 1927 г.

„Ще постигнем велики неща заедно. Аз съм Пикасо“, казва той тогава на момичето, което все още няма представа кой стои срещу нея.

Случайната среща и зародилата се връзка вдъхват нов живот на Пикасо, казва внукът му Оливие Видмайер Пикасо. Мари-Терез се превръща в негова муза и вдъхновява картини, скици, скулптури, някои от които са смятани за най-добрите постижения в кариерата му, простираща се в осем десетилетия.

Изложба на Пикасо в „Тейт Модърн“ през 2018-а показва голяма част от картините, вдъхновени от тази жена. Но портретът, който сега за първи път ще излезе на търг, е далеч по-интимен. Доказателство за важността му е  фактът, че „Спящата жена“ (Femme endormie), както е озаглавена творбата, той никога не продава. След това платното попада у сина му Бернар. Настоящият му собственик го откупва от него през 1986 г. и от тогава не го е излагал публично.

Вдъхновените от Мари-Терез картини на Пикасо често сменят собствениците си срещу космически суми.  „Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Търгът ще се състои на 28 юли в Лондон, когато ще бъдат предложени още творби от частна колекция, събирана в продължение на 40 години. Сред произведенията ще бъдат работи на Кандински, Шагал, Джакомети, Лионел Фейнингер… Сотбис определя сбирката като „съкровище“, което разказва историята на авангардното европейско изкуство от ХХ в.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90