Скъп за Пикасо портрет на любимата му за пръв път на търг

Художникът приживе не продава „Спящата жена“, пази я за себе си

„Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Репродукция: „Сотбис Лондон“ - Скъп за Пикасо портрет на любимата му за пръв път на търг

„Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Репродукция: „Сотбис Лондон“

Изящен портрет на Мари-Терез Уолтър, муза и любима на Пикасо, ще бъде предложен за пръв път на търг. Произведението от 1931 г., рисувано с въглен, художникът е пазел за себе си до деня на смъртта си.

Творбата хвърля светлина върху една от най-големите любовни истории на ХХ в., създадена е по времето, когато връзката между художника и Уолтър все още се пази в тайна от обществото, отбелязва „Гардиън“.

Това е „абсолютно съкровище, изключителна красота“, коментира Хелена Нюман, ръководител на отдела на „Сотбис“ за импресионистично и модерно изкуство.

„Пикасо е използвал техника, която дава на работата невероятна интимност – отбелязва Нюман. – Като че ли ръката му я е галила, докато е рисувал. Творбата е възхитителна, напомня на великите ренесансови картини и същевременно е толкова модерна, свободна, спонтанна и директна. Все едно надниквате над рамото му, докато я рисува.

Америка за България

По онова време Пикасо е на 45, в плен на нещастен брак. Влюбва се в 17-годишната Уолтър още първия път, в който я вижда през прозореца на магазина „Галери Лафайет“ през 1927 г.

„Ще постигнем велики неща заедно. Аз съм Пикасо“, казва той тогава на момичето, което все още няма представа кой стои срещу нея.

Случайната среща и зародилата се връзка вдъхват нов живот на Пикасо, казва внукът му Оливие Видмайер Пикасо. Мари-Терез се превръща в негова муза и вдъхновява картини, скици, скулптури, някои от които са смятани за най-добрите постижения в кариерата му, простираща се в осем десетилетия.

Изложба на Пикасо в „Тейт Модърн“ през 2018-а показва голяма част от картините, вдъхновени от тази жена. Но портретът, който сега за първи път ще излезе на търг, е далеч по-интимен. Доказателство за важността му е  фактът, че „Спящата жена“ (Femme endormie), както е озаглавена творбата, той никога не продава. След това платното попада у сина му Бернар. Настоящият му собственик го откупва от него през 1986 г. и от тогава не го е излагал публично.

Вдъхновените от Мари-Терез картини на Пикасо често сменят собствениците си срещу космически суми.  „Спящата жена“ е оценена между 6 и 9 млн. паунда. Търгът ще се състои на 28 юли в Лондон, когато ще бъдат предложени още творби от частна колекция, събирана в продължение на 40 години. Сред произведенията ще бъдат работи на Кандински, Шагал, Джакомети, Лионел Фейнингер… Сотбис определя сбирката като „съкровище“, което разказва историята на авангардното европейско изкуство от ХХ в.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3