Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скъпи медици от първа линия срещу Ковид-19, София ви благодари!

Очите на медиците, нарисувани от Теодор Ушев, на билбордове в столицата

Теодор Ушев, „Очите на медиците“. Репродукция: Столична община - Скъпи медици от първа линия срещу Ковид-19, София ви благодари!

Теодор Ушев, „Очите на медиците“. Репродукция: Столична община

„Очите на медиците“, акварелната рисунка на Теодор Ушев, която той създаде по време на престоя си в Ковид-отделението на софийска болница, се появи на десетки билбордове в София. С тази рисунка Столична община благодари на всички медици на първа линия в битката с коварния Ковид-19.

Посланието „Градът ви благодари!“ може да се види на спирките на наземния и подземния градски транспорт. Рисунката си Ушев е предоставил безвъзмездно, дизайнът на кампанията е дело на Велина Мавродинова, по проекта е работила и Ирина Дакова.

„Ако има някой, който наистина заслужава пълните ни адмирации за изнурителния труд, който положиха, спасявайки най-ценното – човешкия живот, това са медицинските работници. Затова с радост приех да помогна на Софийска община в тази кампания“, написа Ушев във Фейсбук.

Проектът се осъществява по идея на Мирослав Боршош, зам.-кмет на София по култура.

„Когато видях за първи път тази рисунка на Тео Ушев, прииска ми се да я видят много повече хора, но най-вече те – медиците на първа линия. Днес това е факт. На много места из София ще срещнем „Очите на медиците“, за да им кажем „Благодарим Ви!“, коментира Боршош в социалната мрежа.

Билбордовете вече са разположени на ключови места из София. Снимка: Столична община

Оригиналната скица с очите на медиците Ушев рисува в началото на януари, когато постъпва в „Пулмология“ на ВМА. Прави го не само да запълва времето си, докато е болен, но и за да може да разпознае своите „ангели пазители“, когато някой ден ги срещне на улицата. Скицата предизвика хиляди реакции и бе многократно пресподеляна в социалните мрежи.

По-късно през януари Ушев пресъздаде скицата си от болницата в акварела „Очите на медиците“. На нея с маски са изобразени лекарите и медицинските сестри, които са се грижили за него по време на престоя му в болницата, а именно „Д-р Кьосева, Д-р Титоренков (който разказваше най-смешните вицове), д-р Шишков, д-р Йорданов, д-р Ганев, с когото си говорехме за Гьоте, медицинската сестра Дани, онази сестра, която ми казваше, че никой не можел да нарисува очите ѝ, дори синът ѝ, който е художник, санитарката Нуша“. С тази рисунка Ушев изрази благодарност към целия медицински персонал, към хората, „които се грижат неуморно в нечовешки условия за пациентите в Ковид отделенията на болниците в страната“.

Акварелите са били подарени на медиците и персонала от отделение „Пулмология“ във ВМА.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90