Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Млад колекционер с мохиканска прическа вади $24 млн. за Моне

Защо по търговете за най-скъпите творби в изкуството вече липсват шеметни цифри и наддавания - анализ на „Арт Нюз“

Le bassin aux nympheas е от серията „Водни лилии“ на Моне. - Млад колекционер с мохиканска прическа вади $24 млн. за Моне

Le bassin aux nympheas е от серията „Водни лилии“ на Моне.

На последния си вечерен търг през май в Ню Йорк, в края на миналата седмица, аукционна къща „Кристис“ направи продажби за 141,5 милиона долара, пише специализираното издание „Арт Нюз“. Темата на събитието беше „Изкуство на импресионизма и модернизма“. Въпреки че търгът надмина първоначалните очаквания за около 134 милиона, имаше знаци за проблеми в ешелона на най-скъпите творби.

И трите лота с предполагаема цена от 8-цифрова сума едва успяха да я достигнат, но така и не скочиха до главоломните пари, давани за изкуство в последните години. Това са Le bassin aux nympheas (1919) на Моне за 27 млн., Jeune femme a la rose (1916) на Модиляни за 12,8 млн. и още един Моне – Au Petit-Gennevilliers, за 11,4 млн. Общият процент продадени творби бе 86, солиден дял.

Макар и близо до подобно събитие от ноември, търгът остана далеч от друг сходен аукцион от май миналата година. Тогава продажбите бяха за 202,6 милиона долара и общо 93% продадени произведения.

С внимателен подбор на предложените лотове, прецизно съпоставени с вкусовете на купувачите им, „Кристис“ избегна тежкото поражение на „Сотбис“ от началото на предишната седмица. Тогава, въпреки че бе поставен рекорд за Роден, търгът за импресионизъм и модернизъм завърши с едва 66% продадени творби и около 20 милиона по-ниска сума от очакваното. (Но „Сотбис“ се възстановиха само два дни по-късно с успешен аукцион на следвоенно и съвременно изкуство.)

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Особено обещаващ на последния търг бе ентусиазмът на купувачите от Азия, много от които наддаваха чрез Илейн Холт – специалист на „Кристис“ в Хонконг. Тя осъществи продажба на Барбара Хепуърт (за 4,7 млн. долара – много над очакваните 1,8 млн.) и а бе активен участник и в търговете за най-скъпия Моне, Mondoline a la partition (1941) на Жорж Брак, продала се за 10,2 млн., и за Ligustri (1929) на Пикабия, купена за 2,6 млн.

Mondoline a la partition на Жорж Брак

Mondoline a la partition на Жорж Брак

Един от рекордите на вечерта бе картина на жена – освежаващо на фона на вечер, доминирана от мъже като Магрит, Моне и Модиляни. Dos desnudos en el bosque (1939) на Фрида Кало, която бе една от само двете творби на дами, сред 50 от господа, се продаде за 8 милиона долара. Сумата е малко над най-ниското очакване, но все пак достатъчно висока, за да се превърне в нов аукционен рекорд за Кало – както и за работа от латиноамерикански художник въобще.

Имаше мистерия и около това кой купи скъпия Моне – мъж, седнал на първия ред и предложил още с откриването на лота сума от 24 милиона долара. От „Арт Нюз“ посочват, че същият купувач е бил и на търга в сряда в „Сотбис“ – с неуспешен опит да купи Two Studies for a Self Portrait (1970) на Франсис Бейкън, продаден за 35 милиона долара. Тогава от изданието го описаха като „млад колекционер с мохиканска прическа и сатенено сако“, който отказал да се представи.

Но на аукциона в „Кристис“ се разбрало кой е – Глен Фулър от лондонската галерия „Гладуел и Патерсън“. Според визитката му в галерията са „експерти по изящни изкуства от 1752 г.“… въпреки че никой от ресорните журналисти на търга не бил чувал за тях. За разлика от събитието в „Сотбис“ обаче, този път Фулър си тръгнал с ценна придобивка. И доста по-доволен.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах