Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Скъпоценности от Ада, Чистилището и Рая в Националната галерия

Бижута изобразяват „Божествена комедия“ на Данте в изложба

Бижутата на Перкоси Папи са изложени по атрактивен начин. Снимка: Национална галерия - Скъпоценности от Ада, Чистилището и Рая в Националната галерия

Бижутата на Перкоси Папи са изложени по атрактивен начин. Снимка: Национална галерия

Пътуването на Данте в „Божествена комедия“ има редица интерпретации и вдъхновява не едно и две произведения във всички сфери на изкуството. Нова изложба в Националната галерия ще представи по необичаен начин пътуването на поета и Вергилий през Ада, Чистилището и Рая и ще разкаже класическата история в бижута.

„Скъпоценният път на Данте“ представя ювелирните импресии на италианския майстор Диего Перкоси Папи по „Божествена комедия“. Откриването на изложбата е на 24 март в Двореца. Това е първият път, в който произведения на римския дизайнер на бижута гостуват у нас.

Ателието на Перкоси Папи обрисува Дантевото пътуване чрез великолепни бижута и предмети на изкуството, изобразяващи ключови моменти от историята. В Ада например се отличават Харон, Минотавърът и Ериниите със своите страховити и богато украсени форми. В Чистилището посетителите вероятно ще разпознаят завистта, гнева и алчността, най-страшните смъртни грехове. Раят блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации, съвременни и старинни скъпоценни предмети подчертават абсолютната актуалност на това литературно произведение.

Снимка: Национална галерия

Диего Перкоси Папи е роден през 1948 г. в Рим, където живее и до днес. Започва кариерата си на дизайнер на бижута на двайсетгодишна възраст, докато посещава Факултета по архитектура. Перкоси Папи е представял самостоятелни изложби в Палацо Венеция в Рим, в Етнографския музей в Санкт Петербург, в Двореца „Бачоки Бонапарт“ в Лука и в абатството „Ноймюнстер“ в Люксембург.

Снимка: Национална галерия

В ателието на Перкоси Папи в Рим на ул. „Сант‘Еустакио“ 16, се изработват бижутата, познати на зрителите от някои от най-популярните филми на голям екран. Ателието е оставило своя отпечатък в „Убийство в Ориент Експрес“ на Кенет Брана (2017), „Елизабет: Златният век” на Шекхар Капур (2007), „Чифликът на чучулигите“ на Паоло и Виторио Тавиани (2007), „Алатристе” на Агустин Диас Янес (2006), „Оръжейният занаят” на Ермано Олми (2001), „Росини – Росини” на Марио Моничели (1991), изработвало е уникални бижута за актрисите Пенелопе Крус, Джуди Денч, Мишел Пфайфър, София Лорен, Жаклин Бисет, Изабел Юпер и Кейт Бланшет.

Изложбата в Националната галерия разглежда бижуто не като студен и неодушевен предмет, а като израз на личността на тези, които го създават и на онези, които го носят. В този смисъл майстор Диего Перкоси Папи е забележителен представител на златарската традиция с най-висока занаятчийска и артистична стойност, отбелязват организаторите.

Изящните творения на бижутера често се появяват и на големия екран. Снимка: Национална галерия

„Скъпоценният път на Данте“ се организира от Националната галерия съвместно с Италианското посолство в София. Изложбата ще остане в Национална галерия – Двореца до 30 април 2022 г.

Инициативата е част от Деня на италианския дизайн 2022 – серия от промоционални събития, които италианската дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране на художественото и културното наследство. Тази изложба символично олицетворява италианския гений, изграден от прозрения, оригинални идеи, древни познания, култура и преживявания, любов към красотата и големи занаятчийски умения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах