Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скелети на маи на 7 хил. години открити в Мексико

Човешките останки са от времето, когато от ловци хората преминават към по-уседнал бит

Скелетите са открити в  Пуил, пещерата на предшествениците за маите. Снимка: Национален институт по антрополгия и история, Мексико сити - Скелети на маи на 7 хил. години открити в Мексико

Скелетите са открити в Пуил, пещерата на предшествениците за маите. Снимка: Национален институт по антрополгия и история, Мексико сити

Останките на представители на древна цивилизация бяха открити от археолози в Мексико. Намерен е скелет на около 7 хил. години, от времето, когато човекът сменя начина си на живот и от ловец и номад преминава към по-уседнал бит, твърдят учените, цитирани от „Скай нюз“. Костите на древните хора са открити в пещерата Пуил в щат Табаско, южно Мексико.

Най-старият скелет е датиран отпреди 7 хил. години, а останалите два са на 4 хил. И трите вече са изложени в Националния институт по антрополгия и история в Мексико сити.

„Имало е други групи, които също са използвали пещерите, определено пещерата не е била семейна – казва археологът Алберто Мартос. – В праисторически времена вероятно е служила за ритуали и гробища, за да се съхраняват останките на хората.“

За маите Пуил е била пещерата на предшествениците.

„Тази пещера е използвана от маите – те са уважавали останките, които вече са намерили там, но са оставили и своите мъртви“, разяснява Мартос.

Снимка: Национален институт по антрополгия и история, Мексико сити

Маите са били доминираща цивилизация в Мезоамерика (историко-културен регион на северноамериканския континент, включващ южната половина на Мексико, териториите на днешните Гватемала, Ел Салвадор и Белиз, Хондурас, Никарагуа и Коста Рика), строили са множество градове със специфични каменни пирамиди, където да провеждат ритуалите си. Именно този тип забележителности днес са едни от най-посещаваните от туристите в Мексико, Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор.

Маите са дали тласък на агрикултурата, математиката и изготвянето на календари (един такъв календар уж предвещаваше края на света през 2012 г.), достигайки пика на прогреса си около VI в. сл. Хр. Но през 900 г. каменните им градове започват мистериозно да се опразват, учените все още не знаят каква е причината за това. Съществуват редица теории: пренаселеност, военен конфликт или сериозно природно бедствие, като например продължителна суша. Множество изследвания са проведени, за да се разреши загадката – през януари миналата година проучване с радиовъглеродно датиране на керамика допълни известното досега. Така учените стигат до извода, че маите не изоставят изведнъж градовете си, а са имали няколко спада в цивилизацията преди окончателно да напуснат изграденото от тях самите.

„В началото са били малки вълни, свързани с военното дело и политическата нестабилност, но след това идва истинското пропадане в цивилизацията им, когато центровете им се оказват обезлюдени – твърди Такеши Иномата, ръководител на изследването. – Някои места са били отново населени, но след това е дошло следващото разпадане.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90